Ивайло Мирчев 
Ивайло Мирчев  / БГНЕС
Тази страна трябва да избере нов главен прокурор и да направим такива законодателни промени, за да не е възможно да изберем следващия Цацаров или Гешев. Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от Демократична България /ДБ/ Ивайло Мирчев. Коментарът му беше по повод призива на управляващото мнозинство за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

От ДБ приветстват и заявката на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ - Сотир Цацаров, да напусне сам поста си. Според Мирчев и на двамата трябва да бъде търсена отговорност за техните действия през годините. "Който и да бъде главен прокурор, той не трябва да дерибейства по подобен начин", каза още депутатът. Той увери, че управляващите работят за това да изпълнят обещанията си в предизборната кампания за реформи в прокуратурата. Той посочи, че се търси диалог и с партиите, извън управлението.

В началото на парламентарното заседание председателят на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров изчете декларация от името на управляващата коалиция, с която бе отправен призив за оставка на главния прокурор. По-късно в позиция от ръководството на прокуратурата посочиха, че приемат декларацията като "крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт".
БТА