Депутатите канят Бойко Борисов на изслушване
"Няма нужда депутатите да имат Великденска ваканция". Това каза новият председател на Народното събрание Ива Митева пред журналисти след Председателския съвет.

Народното събрание има нов председател (ВИДЕО)

Митева сподели, че се чувства все по-добре в новата среда и смята, че нещата ще ставата все по-добре. "Съжалявам за притеснението ми и объркването ми, но аз съм наистина нова от тази страна на процеса", каза тя и допълни, че когато си експерт нещата са много по-различни и сега, когато си от другата страна - напрежението наистина е много високо. 

По думите й, още сутринта е разпоредила да й се подготви писмо за пълна публичност и прозрачност за работата на Народното събрание и ще го подпише. В него журналистите ще имат достъп до всички части на сградата на НС при спазване на противоепидемичните мерки. Тя е разпоредила и поставяне на дезинфектанти.

Депутатите от 45-ото Народно събрание проведоха първото си заседание (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Ще внесем проект Великденската ваканция да бъде отменена. Смятаме, че парламентът трябва да заседава - още повече, че става дума за два дни след официалните празници", каза още тя и допълни, че са били обсъдени създаването на първите комисии.

По думите й, трябва да има Комисия по правни въпроси, Комисия по бюджет и финанси и може би здравна комисия. Тя каза, че не е член на партията "Има такъв народ", а е експерт.

В четвъртък ще има отново заседание от 10:00 часа. Като първа точка от заседанието е посочено, че ще бъде поканен премиера Бойко Борисов на изслушване. На заседанието ще бъде обсъден Планът за възстановяване и устойчивост, както и евентуална Комисия по ревизията, която да следи похарчените държавни средства за справяне с епидемията от COVID-19.