Вижте кого избраха депутатите
Ива Митева Рупчева е новият председател на 45-ото Народно събрание събрание

Тя беше избрана със 160 гласа "За", нито един "Против" и 74 "въздържал се"  от гласувалите в пленарна зала. От дистанционно участващите в заседанието депутати трима души бяха "За", а един гласува "въздържал се".

Първо заседание на 45-ото Народно събрание: Депутатите се заклеха

Предложенията за председател бяха две.
Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС и Рупчева от "Има такъв народ". Кандидатурите се гласуваха по азбучен ред.

Тошко Йорданов посочи, че професионалният й стаж е започнал в Министерството на правосъдието, а от 2000 г. е назначена в Народното събрание и е преминала през всички стъпала в парламентарната администрация - от държавен експерт до директор на дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС". От 2007 г. активно е участвала в изработването на изборните закони.

От ГЕРБ предложиха Цвета Караянчева за председател, а от "Има такъв народ" направиха предложение - Ива Рупчева. "ГЕРБ ще се въздържи при гласуването на кандидатурите на другите политически сили за председател на парламента". Това каза пред журналисти Десислава Атанасова.

Борисов депозира оставката на ръководения от него Министерски съвет

"Заставам с голямо вълнение на тази трибуна, заради доверието, което ми оказвате
. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ни да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност", заяви Митева след избирането си.

Георги Димитров

"Поздравявам всеки един от вас с избора му на депутат. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита на доказалите се професионалисти, да добавим младостта, енергията и новаторския дух на новоизбраните колеги", каза още тя. Според нея, прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи в работата на Народното събрание.

Ива Митева е председателят на 45-ото Народно събрание
Георги Димитров

Първи политически изказвания в 45-ото Народно събрание (ВИДЕО)

С 234 гласа "за" парламентът избра шестима заместник-председатели - Цвета Караянчева от ПГ ГЕРБ, Виктория Василева - ПГ "Има такъв народ", Кристиан Вигенин от ПГ "БСП - за България", Мукаддес Налбант от ДПС, Атанас Атанасов от ПГ "Демократична България" и Татяна Дончева, от парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!".

За парламентарни секретари бяха избрани: 

ГЕРБ-СДС: Маноил Манев, Хрито Гаджев

"Има такъв народ": Кирил Симеонов и Петър Димитров

БСП: Филип Попов и Стоян Мирчев

ДПС: Мастън Мастънов и Сезгин Юсеин Мехмед

"Демократична България": Димитър Найденов и Иван Велов


Парламентът ще работи по стария правилник до приемането на нов. Това решиха депутатите. Проектът беше приет от 233 депутати.

Първо заседание на 45-ото Народно събрание (СНИМКИ)

Регистрацията ще се извършва с поименно прочитане на имената при невъзможност това да е чрез компютърната система.

Христо Дочев оглави временната комисия за изработване на правилник за работа на Народното събрание. Той е депутат от "Има такъв народ".

Борисов няма да се кандидатира за премиер (СНИМКИ/ВИДЕО)

Предложеният от ГЕРБ Димитър Главчев за председател на комисията си направи отвод с аргумента, че Ива Митева също ще е член на комисията и заедно с това председател на парламента. В комисията влизат 18 народни представители, по трима от всяка парламентарна група.

Председателят на 45-ото Народно събрание Ива Рупчева закри първото пленарно заседание и свика Председателски съвет. Сред обсъжданите теми ще стане ясно кога ще е следващото пленарно заседание и в коя сграда ще се проведе то.