В понеделник той ще проведе консултации с партиите

Консултациите за съставянето на новия кабинет ще започнат на 19 април /понеделник/. Това обяви президентът Румен Радев, по време на речта си пред новоизбраните депутати от 45-ото Народно събрание. 
 

Георги Димитров

В понеделник в президентството Радев ще проведе консултации с партиите. "Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция.

Борисов: Издигаме Даниел Митов за премиер (ВИДЕО)

Нужни са ясни приоритети. Ясна ценностна рамка. Ясни граници на възможните компромиси и най-вече ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти.

"Вие наследявате една институция в дълбока криза".
Това каза президентът Румен Радев в своето обръщение към народа и Народното събрание.

Георги Димитров

"Първо, искам да се обърна към вас, народни представители и да ви поздравя с високо отговорната мисия, която българските избиратели възложиха на вас да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси. Да сбъднете неговите въжделения.

Новоизбраните депутати в 45-ото Народно събрание положиха клетва (ВИДЕО)

За мнозина това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото и когато се пуснах в президентската надпревара през 2016 г. Чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава", каза Радев.

Георги Димитров

По думите му, в политиката някои виждат търгуване с националния интерес. "С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат на общественото поприще една красива глава в своите биографии.

Борисов депозира оставката на ръководения от него Министерски съвет

За това приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма. Уважаеми, госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено", каза още той. 

Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите за съставяне на правителство, парламентът трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон", подчерта държавният глава.

Георги Димитров

"Старото Народно събрание изолира журналистите, надявам се вие да поправите тази грешка. "Крайно време е парламентът да поеме контрол върху харчовете на
изпълнителната власт. Нека се даде и по-голям шанс на общините за икономически и социален подем чрез финансова децентрализация, допълни той.

Първо заседание на 45-ото Народно събрание (СНИМКИ)

Той изрази надежда да се гарантира свободата на медиите чрез прозрачност на медийната собственост, финансова независимост на обществените медии от изпълнителната власт и поддържане на високи професионални и етични стандарти.

"Това следва да бъде сред основните приоритети на този и на всички следващи парламенти", подчерта държавният глава.