Представителите на парламентарно представените партии и коалиции направиха изявления в 45-ото Народно събрание.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова каза, че победителят е само един и това е ГЕРБ. "Поне е редно да го признаете", се обърна тя към народните представители.

Първо заседание на 45-ото Народно събрание: Депутатите се заклеха

"Изправени сме пред здравни, икономически и социални предизвикателства. От позицията на хора с по-голям опит, ще ви кажем, че една криза не може да се управлява само с говорене", подчерта тя.

"Една криза се управлява с действия и с вземане на решения". Често пъти най-наложителните и найправилните решения са непопулярни. На отминалите парламентарни избори 837 707 български граждани гласуваха за ГЕРБ. Нито една от присъстващите в 45-ото Народно събрание не се доближава до този резултат". каза Атанасова.
 

Десислава Атаносова заяви, че е редно да се поздрави изборната администрация за честния и прозрачен вот. "Най-голямото доказателство за това, че преминаха нормално са присъствието на всички нас в тази пленарна зала и признаването на резултатите от изборите. Никой не ги оспори", подчерта още Атанасова.

Борисов депозира оставката на ръководения от него Министерски съвет

"Ще предложим кабинет, който от ден първи може да заработи на същите високи обороти, които поддържа и досегашното правителство.
Благодарение на работата на правителството в оставка - минималната пенсия вече е 300 лв., страната ни е в Банковия съюз, енергийно независима е, учителите получават двойно по-високи заплати.

Георги Димитров

Общият ресурс за преодоляване на пандемия е близо 4 млрд. лв. Построените пътища в мандата са 522 км. Ако нашето предложение за кабинет не бъде подкрепено, отговорността за стабилността и развитието ще бъде поета от втората партия. Тази на г-н Станислав Трифонов", подчерта тя и допълни, че заразликата от шоуто на политическа сцена няма скечове.

Може би останалите формации, които се самопровъзгласиха за носителите на промяната. Точно тук е време, мълчанието да бъде нарушено и зрителите на шоуто да се запознаят с краткосрочните и дългосрочните управленски намерения на втората политическа сила, да видят управленския екип, да чуят нещо извън обичайните лозунги, подвиквания, заклинания", заяви още Атанасова. По думите й, предстоят важни, бързи и тежки решения.

Радев: Вие наследявате една институция в дълбока криза

"Всички ние дължим отговори на важните за страната ни въпроси. Ще продължат ли мерките в подкрепа на бизнеса, ще се налагат ли нови ограничения, ще продължим ли курса към Еврозоната, ще намерим ли общ език с Република Северна Македония", изброи Десислава Атанасова.

Тя заяви, че ГЕРБ има отговори на тези въпроси. "Тези отговори бяха подкрепени от близо 900 хил. български граждани. Ако някой смята, че може да заобиколи и изолира мнението на една четвърт от българките граждани при вземането на тези решения, то това значи, че нито не разбира, нито осъзнава правилата на политиката в условията на демокрация. Ако някой мисли, че може да неглижира гласът на всички тези хора, то скоро той ще плати тежка политическа цена", каза още Атанасова. 

Първо заседание на 45-ото Народно събрание (СНИМКИ)

Тошко Йорданов, заместник-председател на "Има такъв народ" се обърна към новите депутати с думите, че няма нужда да се лъжем и този парламент едва ли ще изкара пълния си четиригодишен мандат. 

Георги Димитров

"Имаме парламент, който е различен от всички предишни. Той е различен, защото закъсня с 6 месеза. Закъсня с 6 месеца, защото предишните управляващи се бяха вкопчили във властта и отказаха да изпълнят една от основните процедури в демокрацията - предсрочни избори", каза той.
 

Йорданов изтъкна, че парламентът има задача са промени в Изборния кодекс и заяви, че от партията му ще внесат промени, както и такива за намаляване на субсидията на политическите партии.

Мика Зайкова: Злобата е лош съветник

Според него, трябва да се разпусне ЦИК, да се избере нова комисия и да има видеонаблюдение. 
"Това са неща, които този парламент трябва да изпълни абсолютно веднага", каза още той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към народните представители с думите, че се изисква не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения.  "Днес не просто откриваме поредното Народно събрание.

Днес полагаме началото на парламентарни процеси, които ще определят накъде ще върви България в следващите 10 и повече години. Намираме се в необичайна ситуация - ние сме в здравна, икономическа и социална криза и сме на прага на финансова и политическа такава", подчерта тя.

Депутатите под карантина се заклеха дистанционно, сред тях е и Слави Трифонов (СНИМКИ)

"За нас парламентарната група на "БСП за България" задачата е може би най-лесна - ние има на какво да стъпим, защото последните 4 години сме последователни, стабилни и предсказуеми в политиката, която водим.
 

Към настоящия момент бих я очертала в пет направления: първо - за България, второ за здравната и икономическата, и социалната криза, трето за парламентаризма, четвърто за правителството и изпълнителната власт и пето за властта и задкулисието", заяви Нинова. Тя беше категорична, че БСП няма подкрепят правителство на ГЕРБ, но биха подкрепили втората политическа сила "Има такъв народ".

Борисов няма да се кандидатира за премиер (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Предлагам Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство до съставяне на ново и то да не сключва договори за концесии", допълни тя. "Внасяме днес този пакет от закони, които касаят помощ на малкия и среден бизнес, спешни решения за удължаване, на кредитна ваканция, помощ на икономиката и откриване на работни места, помощ за домакинствата и младите семейства", каза още Нинова.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се обърна към депутатите с думите, че партията категорично е готова за нови избори веднага. Според него, някои разчитат резултатът от парламентарните избори като воля за нови избори. "

"От гледна точка на държавата обаче нещата не стоят точно така. България се намира в безпрецедентна комбинация от няколко кризи: пандемична, икономическа, социална, институционална. Ако си позволим да прибавим към тях и политическа - ще сбъркаме сериозно, подчерта той.

Борисов: Ще подходим отговорно към съставянето на ново правителство (ВИДЕО)

"Смятаме, че сега е моментът да започне възстановяването на нормалността в българската политика. Години наред фактически липсва нормален диалог между политическите субекти. След 2017 г. това се пренесе и върху държавните институции", каза още Карадайъ.
 

Според него, са нарушени диалогът, координацията и контролът между властите. "От това идва и ниското ниво на доверие на българските граждани към институциите. Това явление определяме като институционална криза, която рефлектира пряко върху функционирането на държавата и демокрацията. Ето защо на отминалите избори нашият слоган беше - рестарт на държавността.

Какво предстои след откриването на 45-ото Народно събрание (ВИДЕО)

"ДПС би подкрепило правителство на трите нови политически сили със следните приоритетите.
Първо - план за излизане от пандемичната криза, включващ ново ускорена ваксинационна програма, по-ефективни, икономически и социални мерки за защита на населението и бизнеса. Второ, изготвяне и приемане на програма за възстановяване и устойчивост", каза още Карадайъ.

 "Изборите показаха, че е необходимо ново начало, нов модел на управлени, нов модел на отношение. Нов подход към решаване на проблемите. Парламентът е длъжен да отговори на това изискване на суверена", каза още Карадайъ.

ГЕРБ ще предложи правителство (ВИДЕО)

Председателят ПГ на "Демократична България" Христо Иванов, че откриват Народно събрание, над което тегне въросът дали изобщо ще го бъде. Според него, съгласието и диалога са хубави неща, но попита дали забравяме, че трябва да има законност.

Христо Иванов изтъкна, че Народното събрание ще може да свърши само една част от промяната и това е да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта - ДПС.
 

"Въпросът е какво друго може да бъде направено в този парламент и това е големият политически въпрос. Чертаят се разделителни линии, търсят се обединяващи знаменатели, но преди това е важно да се фокусираме върху това, което имаме да свършим като задачи", каза още Христо Иванов.

Той заяви, че "Демократична България" има 10 приоритета в две групи. "Едната група е свързана с непосредствените кризисни ситуации, защото са повече от една, които следват от глобалната пандемия.

Окончателно: Ясни са имената на новите 240 депутати (ВИДЕО)

На първо място трябва решителна програма за масова доброволна имунизация. На второ място трябва да се приложат комплекс от адекватни мерки за икономическо подпомагане на отделните сектори, предприятията, домакинствата и за социална защита на гражданите. Трябва да направим реална оценка на икономическото положение. Има обезпокояващи сигнали за състоянието на финансовия резерв", подчерта още Иванов. 

Той допълни, че ключова задача е в краткосрочен план е България да стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост. Освен това партията ще предложи  ще предложи промени в Изборния кодекс, закриване на Специализирания съд, на КПКОНПИ и други. "Демократична България" няма да подкрепи ГЕРБ.

Председателят на „Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова се обърна към народните представители с думите - мутри вън и очерта основните приоритети на партията. "Пълна ревизия на корумпираното управление - днес внасяме проект за решение за създаване на Комисия по ревизията", каза тя. 

ЦИК: 400 са жалбите и сигналите на парламентарните избори

"Първата стъпка към изпълнението на тази цел, е изваждането на мутрите от управлението на страната. Това се отнася не само за главните мутри, а и за тези, които дълго време ги обслужваха и се облагодетелстваха от това.

С тях коалиция не трябва да има. Не може да ви бъде забранено да заявявате подкрепа за правителство, излъчено от партии на протеста, но не си въобразяваайте, че ще го задушите в токсична прегръдка.

Не си въобразявайте, че ще бъдете освободени от носенето на отговорност. Нека да се знае също така, че когато говорим за управлението на държавата, имаме предвид не само нов парламент, ново правителство, а и това, което хората от площадите поискаха от нас - нов главен прокурор, нови регулатори", каза Манолова.

ЦИК обяви имената на новите депутати

Втората стъпка е търсенето на отговорност
. "Третата стъпка е да променим правилата така, че повече в бъдеще мутренско управление, да не бъде възможно", подчерта Манолова.
 

"Ключов въпрос на доброто управление са правилата за провеждане на избори. Ще ги изменим веднага, за да сме готови за предсрочни избори. Ще въведем изцяло машинно гласуване, дистанционно, електронно гласуване за българите в чужбина, избирателен район за нашите сънародници зад граници, ще изчистим избирателните списъци чрез активна регистрация, ще сменим съставите на избирателните комисии.

Ще настояваме за смяна в състава на Съвета за електронни медии и ръководството на Националната телевизия, които с действия и бездействия позволиха манипулация на общественото мнение по време на предизборната кампания", подчерта още Мая Манолова.и посочи, че от формацията са готови да предложат цялостна борба с корупцията.