400 са жалбите и сигналите след парламентарния вот. Това обобщиха от Централната избирателна комисия на брифинг.

"ЦИК изпълни задължението си и обяви имената на избраните народните представители от 45-ото НС", посочи председателят Александър Андреев.

"Ще направим анализ на изборите. Да видим къде биха могли да се направят допълни предложения пред законодателя", добави той.

 „Независимо от появилите се обществени нагласи, породени от тежката обстановка заради пандемията, сложните изборни книжа, ние изпълнихме нашите задължения съгласно Изборния кодекс”, обясни Андреев.

Според данните 27% от избирателите са гласували машинно.

Вече са ясни имената на депутатите в новото 45-о Народно събрание. От Централната избирателна комисия публикуваха списъците.

Някои от новите депутати ще прекрачат прага на Народното събрание за първи път, други се завръщат след дълго отсъствие. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа от депутатското си място. Той не е единственият, като още 14 души са направили това.

Решението част от депутатите да бъдат заличени от изборните списъци по тяхно желание беше атакувано в съда от гражданско сдружение. От ЦИК ще изчакат решението на магистратите.

Предстои президентът да насрочи дата за първо заседание на 45-о Народно събрание, където новите 240 народни представители да положат клетва.

Шест партии намират място в новия парламент. ГЕРБ/СДС ще имат 75 депутати. „Има такъв народ” - 51. БСП ще разполага с 43 народни представители, ДПС с 30, „Демократична България” - 27, а коалицията „Изправи се! Мутри вън! 14.