„Връщането в старата сграда на парламента за някои може да е символно значение, но това е технически въпрос. Да, утре ще наблюдаваме как те ще гласуват с вдигане на ръце, как квесторите ще ги броят.

Как ще протече първото заседание на 45-ото Народно събрание

Това ще създаде шум в системата, малко шоу, но не са същностните проблеми, които стоят пред този парламент”, обясни журналистът Валерия Велева за връщането на депутатите в старата сграда на Народното събрание в студиото на „Здравей, България”.

„Много хубав символ за далеч по-важното нещо - далеч несимволичната необходимост от завръщане на парламентаризма в България. От това по-хубав символ не могат да изберат”, добави журналистът Петко Георгиев.

Президентът свиква първото заседание на 45-ото Народно събрание

Той обясни още, че новоизбраните народни представители реално взимат властта в ръцете си до съставянето на правителство. „Могат да се заемат с неща, които са важни, вместо да изчакват да се завърти така наречената парламентарна рулетка”, добави Георгиев.

Политологът доц. Стойчо Стойчев посочи, че изборът на нов председател на Народното събрание ще маркира какво ще бъде мнозинството в парламента. „При силно фрагментиран парламент, какъвто е този, обикновено се конструират коалиционни или динамични мнозинства, когато става въпрос за правителство на малцинството. Тогава тежестта в една парламентарна република е именно в парламента”, уточни Стойчев.

ГЕРБ ще предложи правителство (ВИДЕО)

Прогнозата на политолога е, че ако този парламент има пълен мандат, ще се наблюдава по-динамична парламентарна дейност, отколкото е имало през последните четири години.

„От знака, който ще даде парламентът утре, ще можем да анализираме колко ще бъде неговият живот, ще постигне ли този консенсус за промяната, която всички очакваме, или ще стане поле на противоборства, на силно желание за реваншизъм и потискане на досега властвалите”, допълни Велева.

Окончателно: Ясни са имената на новите 240 депутати (ВИДЕО)

„Има важни неща, които Народното събрание може да свърши. От утре ще започне да се вижда дали в него има мнозинство. Моята работна хипотеза е, че вече има изготвено такова, но това ще си проличи”, смята Георгиев.
nova.bg