/ НИМХ-БАН
Прогноза за времето на 27 юни, сряда
Валежите днес ще продължат и ще са на много места заради преминаващ през Балканите средиземноморски циклон.
 
Интензивни и значителни по количество ще са явленията през деня на места в югоизточната половина от страната. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще отслабне, но ще има и временни усилвания с развитието на купесто-дъждовната облачност.

Кодове за опасно време в цялата страна, дъжд и гръмотевици в сряда
 
Привечер и през нощта срещу четвъртък валежите в много райони временно ще отслабнат, на места - и ще спрат. Температурите ще бъдат по-ниски от обичайните - максималните ще са предимно между 20 и 25 градуса.
 
Над планините облачността ще остане значителна. Валежите и гръмотевичните бури ще продължат, на места явленията ще са интензивни. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15 градуса, на 2000 метра - около 9 градуса.

Пожарната със сериозни мерки заради очакваните обилни дъждове
 
По Черноморието облачността ще е предимно значителна и ще има валежи и гръмотевици. През деня валежите, започнали през изминалата нощ, за кратко ще отслабнат и спрат, ще има и временни намаления на облачността. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 22-24 градуса, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.
 
Оранжев код за значителни и интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури, е обявен в 11 области на страната. Предупреждението е в сила за областите: Ловеч, Габрово, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян. Синоптиците прогнозират в тези райони сумарните количества на валежите да са между 45 и 65 л/кв.м. През деня в сряда, след временно спиране на валежите, около и след обяд отново ще има краткотрайни превалявания.

Валентин Радев и гл. ком. Николай Николов провериха обстановката в Ямболско
 
В останалата част от страната е обявен жълт код за силни дъждове. Предупреждението е за: Видин, Монтана, Враца, Плевен, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Русе, Търговище, Разград и Силистра. А в Благоевград, Пазарджик, Добрич, Варна и Шумен се очакват значителни и интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури след обяд и през нощта срещу четвъртък. Синоптиците прогнозират локални извалявания между 25 и 40 л/кв.м.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
НИМХ-БАН, БТА