Грънчарова не очаква предпазни клаузи в доклада на ЕК за България
Грънчарова не очаква предпазни клаузи в доклада на ЕК за България / netinfo

Не очаквам предпазни клаузи в предстоящия доклад на Европейската комисия за България. Това отговори министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова по време на близо двучасовия интернет-чат под надслов „100% Европа”. Според нея докладът, който комисията ще представи пред Европарламента на 27 юни ще констатира напредък или липсата на такъв по шестте проблемни области. „Много важно е какво ще се случи у нас от днес до 27 юни”, допълни министър Грънчарова.

По повод поискания от Европейската комисия външен наблюдател по разследването на скандала между върховете на изпълнителната и съдебната власт у нас, министър Грънчарова заяви, че споделя тезата на главния прокурор, че това е шанс да бъде демонстрирана компетентна и прозрачна работа. „Мисля, че България показва политическа воля за прозрачност и професионално самочувствие на институциите, а действията на прокуратурата трябва да бъдат подкрепени много силно от цялото общество”, допълни Грънчарова и подчерта, че ако успеем да решим този случай, наречен от медиите скандал, ще се заредим с увереност.

На въпрос „На чия страна в скандала е самата тя и кой според нея е прав - министър Румен Овчаров или директорът на националното следствие Ангел Александров?”, министър Грънчарова отговори: „Аз съм на страната на гражданите – трябва да се види къде е проблемът, кой е нарушавал правилата и да се приложи законът. Не ме карайте да играя ролята на прокурор, следовател или съдия”.

Запитана в интернет-чата „Нима ЕС не поставя на първо място икономическата си изгода от либийския нефт, а след това – свободата на медиците ни, осъдени на смърт?, тя отвърна, че такава подкрепа, каквато в момента има каузата на медиците ни, не е имало никога до сега. „Една общност, обаче, никога не се редуцира до един интерес – колкото по-силна е тя, толкова повече интереси може да защитава”, допълни министър Грънчарова.

Тя прогнозира, че избирателната активност на евровота на 20 май ще опровергае най-мрачните прогнози за пасивност.