Глоба от 5 000 лева грози обвинените по делото за „фонтана-убиец”
Глоба от 5 000 лева грози обвинените по делото за „фонтана-убиец” / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Ако тримата подсъдими по делото за "фонтана-убиец" на пл. "Славейков" в София бъдат признати за виновни, всеки от тях може да получи максимално наказание - глоба от 5 хиляди лева. Това обясни прокурорът по делото, който поиска за двама от подсъдимите 3 години условно лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок, а за третия - 2 години ефективно.

На 2 май 2005 година 34-годишният Веселин Петров загина, докосвайки водата на фонтана. Документите на следствието показаха, че при проектирането на фонтана и изграждането на електрическата инсталация са допуснати сериозни нарушения. Във фонтана е имало напрежение от 220 волта.

Причина за смъртта на Петров е именно токовият удар.

Следствието установи също, че са подправени и дублирани документи.

Подсъдими по делото са бившият управител на "Общински пазари" Георги Зенгинов, изпълнителният директор на пазари "Теменуга" Васил Каменов и директорът на "Крамкомплекс" ООД Симеон Кралев. Те са обвинени за причинявани на смърт поради неизпълнение на служебни задължения. Прокуратурата поиска условни присъди за Кралев и Каменов и ефективна за Зенгинов. Присъдата си СГС ще постанови утре.