Гласуваме отново с интегрална бюлетина
Гласуваме отново с интегрална бюлетина / netinfo

Бюлетината, с която гласуваме на втори тур на президентските избори, е изпратена по електронен път до 24 избирателни комисии в 17 държави. Това съобщи заместник-председателят и говорител на ЦИК Бисер Троянов.

Бисер Троянов каза, че избирателите, които са подали заявление за гласуване по настоящ адрес, ще могат да гласуват в секцията си по настоящ адрес и на днешния балотаж. Тези, които са получили удостоверение за гласуване на друго място, ще могат да гласуват в посочената от тях секция, но ще могат да дадат своя вот на втория тур и в секцията по постоянен адрес. Възможно е двойно гласуване, но то ще бъде засечено при проверката на списъците след изборите, каза Троянов.

Говорителят на ЦИК припомни, че в изборния ден - 29 октомври е забранена всякаква форма на предизборна агитация и пропаганда, както и огласяване на данни от социологически проучвания. Резултати от екзитпол ще могат да се съобщават след като ЦИК обяви изборния ден за приключен.

Бисер Троянов припомни, че изписването на имена или инициали върху бюлетината, както и цялостното й зачеркване или отбелязване на знак в повече от едно квадратче прави вота недействителен. Той посъветва гражданите да не бързат да пускат бюлетината в урната преди да са поставени двата печата, защото бюлетина без два печата на секционната избирателна комисия също е недействителна. За да се избегне вероятността от разгъване на бюлетината, ЦИК препоръчва гражданите да я прегънат добре, дори да притиснат ръбовете с химикалка.