/ БГНЕС
„Запознат съм с призива на софийските лекари и абсолютно ги подкрепям", коментира главният прокурор Иван Гешев по БНР по повод призива на Българския лекарски съюз /БЛС/. Лекарите настояха да се ограничи ненужното движение между градовете и да се въведе вечерен час, защото големи групи хора не спазват ограничителните мерки и забраната за събирания.

БЛС настоява за пълно затваряне на София и вечерен час

"Напоследък ми се обаждат лекари от цялата страна и мнението ми е, че цялото лекарско съсловие е за радикални мерки. За такива мерки призовах и аз още във вторник в Народното събрание. Те са от компетентност, разбира се, на правителството и на НС", каза Гешев.

Той апелира към политиците да не губят време, а да го предприемат. "Призовавам политиците да не се занимават с дребно политиканстване, а да се вслушат в гласа на лекарите, защото те ще бъдат на първа линия, ако се развият негативно нещата. Когато ние сме болни, отиваме при лекар, не при политик", напомни главният прокурор. "Ще го кажа съвсем отговорно: дребни политически игрички", каза още пред БГНЕС Иван Гешев.

Гешев пита МВР и оперативния щаб за мерките в гетата

"За втори път призовавам за радикални мерки, каквито искат лекарите в страната. Опасявам се, че времето ни изтича и че трети път, когато призова вече ще е късно и можем да се окажем в италиански вариант“, сподели опасенията си той.

В момента ние си мислим, че нас ще ни прескочи - нама как да ни прескочи. Като радикални мерки той посочи ограничаване на движението между градовете, вечерен час, забрана на възрастните хора да излизат извън домовете си. "Това не е наше изобретение, трябва да се поучим от негативния опит на Китай и Италия". В момента ние си мислим, че нас ще ни прескочи - нама как да ни прескочи. Това обясни главният прокурор пред БГНЕС.

Главният прокурор с апел: По 1000 лв. над заплатата и за служителите на МВР (ВИДЕО)

Гешев поздрави местната гласт, която се оказала по-гъвкава.

„Сега е моментът политиците да покажат отговорност към тези, които са ги избрали, и да направят всичко възможно, за да защитят българските граждани, българската държава, а и собствените си семейства“, посочи още Гешев.