Българската прокуратура е във военен режим от дни, да не се занимаваме с дребнотемие, призова Гешев политиците
Главният прокурор Иван Гешев призова държавата да отдели допълнителни възнаграждения и за служителите на МВР, които са на първа линия в битката за ограничаването на заразата, както и на работещите в регионалните здравни инспекции. Само преди дни правителството реши на всеки от здравните работници на първа линия да бъдат изплащани по 1000 лв. допълнително към месечната заплата. Призива Гешев отправи в интервю за NOVA.

Само преди ден той призова за толкова строги мерки срещу заразата, че да се доближават почти до военно положение.

„Обявих се за радикални мерки. Страната ни е почти във военно положение. Не го казвам само аз. Така мислят половината европейски световни лидери и специалисти по темата. Какво, ако не военно положение, е това което се случва в Сърбия, Италия, Испания, Банско. Трябва да разберем, че сме в състояние на война за оцеляването на българските граждани. Колкото по-рано го разберем, толкова по-малко жертви ще имаме“, заяви  главният прокурор.

"Призивът ми е да се обединим, да не мислим за това, което ни разделя, а за това, което ни обединява, но и ако държавата си върши работата", наблегна Гешев.

И не спести критики в това отношение.

"Усещам, че има едно забавяне на реакцията на държавните органи, дължащо се на мисъл за политически последствия. Мислете първо за здравето на българите, защото може може да се окаже, че няма да има хора, които да изберат тези политици. Може да се окаже, че няма и политици, които да се избират", припомни Гешев.

Гешев призова политиците да не се занимават сега с политически дискусии, защото всичко това в този момент се явява дребнотемие.

"Ние сме длъжни да предприемем мерки, защото от едната страна е отговорността на всеки един гражданин, тук е отговорността на държавата да осъществява контрол и превенция. Българската прокуратура е във военен режим още от миналия понеделник, проиграли сме и най-негативните варианти пак призовавам - трябва да се подготвим за най-лошото. Ако не се случи, още по-добре. Но подозирам, че се занимаваме с дребнотемие. Да, ние сме в ситуация на война, цената е животът е на всеки един български гражданин и трябва да се подготвим да спасим колкото може повече хора", призова Иван Гешев.

Гешев апелира и към депутатите да предвидят по-адекватни мерки в Наказателния кодекс срещу разпространяването на фалшиви новини, които всяват паника сред гражданите покрай коронавируса.

"Има образувани вече дела. Текстовете, които регламентират този вид престъпления, са морално остарели, тук е отговорността на НС да променят тези текстове - в посока завишаване на наказателната отговорност. Наказанията в момента са смешни. Битката е за здравето на българските граждани, друга битка няма. Трябва да се насочим към това да намалим щетите", категоричен беше Иван Гешев.

По думите му в цялата страна започват масирани проверки в аптеки, фирми, офиси, за които има данни, че е извършено престъпление.

„Времето ни изтича. Трябва да се подготвим за най-негативните варианти. Ако искаш мир, готви се за война. Подозирам, че ако не го направим, у нас ще стане същото като в Италия и Испания. Не го казвам, за да създавам паника. Можем да преминем през тази ситуация само, ако сме организирани“, каза още Гешев.

Главният прокурор благодари за усилията на всички, които се борят със заразата, в това число лекари, полицаи, служители на РЗИ и другите органи на държавата.