/ БГНЕС
Извънредните ситуации изискват извънредни мерки, категоричен е главният прокурор
Банско да бъде поставено незабавно под карантина, призова депутатите главният прокурор Иван Гешев.

Гешев участва на заседанието на парламентарната Правна комисия, на която се обсъжда Законът за мерките по време на извънредното положение, въведено в страната за срок от 1 месец - от 13 март до 13 април. 

"Ние сме, меко казано, в извънредна ситуация", заяви главният прокурор и настоя: "Да се вземат твърди, адекватни и навременни мерки. Сега, веднага. Утре ще е късно“. Ето защо поиска Банско да бъде поставено под пълна карантина, заради установените заболели с коронавирус, преминали през зимния ни курорт. 

Израелка с коронавирус карала ски в Банско, минала през летището в Пловдив

Според ръководителят на държавното обвинение държавата наистина „няма как да спре да работи“, но трябва да „премине в режим почти на военно положение“. Гешев призова управляващите да положат и усилия страната да направи така, че сама да произвежда за себе си всички стоки от първа необходимост.

„Трябва да се вземат много по-радикални мерки за предотвратяването на такива сценарии, които се развиват в цяла Европа“, каза още главният прокурор и подчерта, че икономическите последици от разпространението на болестта не би следвало да бъдат извеждани на преден план.

Затварят ски зоните в Банско, Боровец и Пампорово

„От 3 дни слушам – икономика, икономика, икономика. Икономиката се прави от хората, животът им е по-ценен“, категоричен бе той и за пореден път призова за „по-радикални решения, колкото и крайни да изглеждат в момента“. Главният прокурор поиска още да бъдат прецизирани мерките, свързани с екскурзиите в чужбина, както и с движението на хора между градовете в страната.

„Практиката ме учила, че проблем се решава в началото. Когато един проблем стигне в краен стадий, той става нерешим“, каза още Иван Гешев.

„Този законопроект, според мен, е крайно демократичен. Вчера може би беше актуален, но вече не е. Това го казвам, без да анализирам ситуацията, за която, уверявам ви, съм запознат много добре. Негативните сценарии, които се развиват в цяла Европа, вероятно ще се развият и тук. Знаете, че имаме голям процент застаряващо население. Всяка институция, в рамките на нейните правомощия, да приеме адекватни мерки“, допълни главният прокурор.

В изказването си той обърна внимание и на зачестилите случаи на разпространяване на фалшива информация, свързана с разпространението на COVID-19, давайки за пример кмет на софийско село, който заявил на жителите, че в тяхното населено място има непотвърден случай на заразен.