Николина Ангелкова и Улрих Нусбаум
Николина Ангелкова и Улрих Нусбаум / Министерство на туризма
Благодаря на българското правителството за реакцията, Вие бяхте от малкото държави, които действахте по този начин, след фалита на туроператора „Томас Кук“. Това заяви Улрих Нусбаум, държавен секретар в Министерството на икономиката и енергетиката на Федерална Република Германия на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова.

Изплащат до 15 дни застраховките на туристите на „Астрал Холидейз“

Тя е на работно посещение в Германия, където днес ще има поредица от срещи във връзка с възможностите за договаряне на сезон 2020 г. и обстоятелствата след прекратяването на дейността на световния туроператор.

След "Томас Кук": И "Астрал Холидейз" обяви фалит

Реагирахме своевременно, в министерството бе сформирана работна група, която да следи непрекъснато ситуацията, посочи министър Ангелкова. Експерти на министерството бяха по Черноморието, за да съдействат на туристите и бизнеса и да помагат за бързото решаване на всякакви възникващи трудности. За нас бе важно туристите от Германия и другите държави да не почувстват допълнителни затруднения след фалита на оператора и да си тръгнат от България с впечатления, които да ги накарат да се върнат отново и през следващата година. Радвам се, че почивката им мина безпроблемно, това е от определящо значение за имиджа на страната ни като приветлива дестинация за организиран туризъм, коментира българският министър. Тя потвърди пред домакина си още готовността на правителството да подпомогне бизнеса за привличане на повече туристи чрез реклама.

Предложение: Кризисен фонд, за да няма втори „Томас Кук“

Важно е нашите правителства да работят съвместно, което ще допринесе за насърчаването на посещенията в двете страни, коментира Николина Ангелкова. За правителството на премиера Бойко Борисов туризмът е национален приоритет, затова бе създадено самостоятелно Министерство на туризма, чиято основна цел е утвърждаването на България като целогодишна туристическа дестинация.   

Още 4 компании на „Томас Кук“ в Европа прекратиха дейност

Двамата събеседници обсъдиха ситуацията след обявяването на фалита на най-стария туроператор и възможностите на съответното законодателство за намаляване на щетите на контрагентите му.  Министър Ангелкова увери държавен секретар Нусбаум, че Германия е сред трите водещи пазари за входящ туризъм в България и привличането на интереса на германските туристи е сред основните задачи на Министерството на туризма и припомни, че  през миналата година чуждестранните туристически посещения у нас са над 9,2 млн. туризмът е ключов за развитието на икономиката, като формира 12% от БВП.
Относно германските туристи министърът посочи, че те основно организират пътуванията си чрез туроператор или през международни платформи за резервации.  И добави, че България и Германия имат дългогодишни и добре развити двустранни отношения.

Валери Симеонов: Държавата да опрости ДДС-то на туроператорите, потърпевши от "Томас Кук"

Искам да благодаря на Вас и колегите Ви за доброто партньорство в последните години, с което постигнат огромен успех и вече е дадена зелена светлина за съвместна работа с германските здравни каси, заяви министър Ангелкова. Благодарение на споразуменията те ще изпращат в България германски граждани, които искат да ползват услугите на нашия здравен и спа туризъм и огромното богатство на България от минерални извори. Частните хотели също могат да предлагат свои услуги, сертифицирани и спазващи наредбите на Министерството на здравеопазването и на Министерството на туризма.
Министерство на туризма