Валери Симеонов
Валери Симеонов / БГНЕС
На 400 места ще има по един кандидат-кмет, а никой не протестира, направи паралел с номинацията за главен прокурор
Лидерът на НДСВ Валери Симеонов направи аналогия между избора на нов обвинител номер едно и кметските избори. По повод недоволството на една част от обществото, че кандидатурата на Иван Гешев била само една и нямало конкуренция, Симеонов изрази учудването си.

"На какво основание тези хора протестират, че нямаше друг кандидат за длъжността, при положение, че те от своите среди не са издигнали своя кандидатура?!", заяви Валери Симеонов в ефира на NOVA.

Има около 400 населени места, в които ще има по един-единствен кандидат за кмет, а срещу тях никой не протестира, намекна за двойни стандарти Сименов. "Или въпросните кметове са успешни, или си има други причини, по които хората не се кандидатират",  допълни лидерът на НДСВ.
 
По отношение с казуса с фалита на "Томас Кук" и блокираните у нас туристи той коментира, че държавата не прави достатъчно.

"Българската държава трябваше да намери спешно самолетни компании, които незабавно да поемат извозването на туристите. Това като разход трябва да се поеме от властта. Ако има организирана по-мащабна кампания, в случая има 6 000 души, то това ще струва не повече от 150 евро на полет”, каза още той. „Можем за всяка свиня да плащаме по 300 лв, а за един турист не можем да платим?”, запита Симеонов.

Още 4 компании на „Томас Кук“ в Европа прекратиха дейност

 „Държавата трябва да се обърне към тези хора, които са си плащали данъците. Те вече 2 месеца не са си получили парите, защото са били изнудени от „Томас Кук” с 2 месеца забавено плащане. Поне държавата да им приспадне ДДС-то – да им го върне или да не им го събира”, коментира още Валери Симеонов.

95% от британските клиенти на „Томас Кук“ вече са били върнати у дома

Според него след фалита на компанията десетки български хотели и туроператори ще имат затруднения и могат дори да фалират. „В Гърция, например, се подготвя именно намаляване на ДДС-то за онези фирми, които са поели ангажимент към „Томас Кук”. Това у нас не се прави”, смята депутатът.
По думите му има важен въпрос, на който до момента няма ясен отговор: „По българските закони, за да има каквито и да е било правни претенции към която и да е било туроператорска фирма, тя трябва да е регистрирана по българското законодателство. „Томас Кук” регистриран ли е като туроператор в България? Ако не е – то тогава всичките ни претенции ще останат на хартия”, категоричен беше бившият вицепремиер.

Симеонов не пропусна да атакува и ДПС, като обвини, че то е поискало от ГЕРБ махането на Цветан Цветанов от ръководството на партията. По думите му причината била политическа - че Цветанов пробил в смесените региони.

Хамид за обвиненията на Симеонов: Не обръщаме внимание на небивалици, изречени в режим на махмурлук
NOVA