Николина Ангелкова
Николина Ангелкова / БГНЕС

Още 4 компании на "Томас Кук" в Европа спряха да работят днес. Това са фирмите на туроператора в Полша, Холандия, Германия и Австрия, стана ясно по време на брифинг на министъра на туризма Николина Ангелкова.

4-те дъщерни компании на британския туроператор са уведомили днес Министерството на туризма за прекратяване на дейността си с днешна дата.

„В момента у нас има 5940 туристи, докарани от тези компании“, каза Ангелкова, цитирана от „24 часа“.

Загуби за милиони за българските хотелиери след фалита на „Томас Кук“

"Откриваме гореща телефонна линия за справяне с последиците от спирането на дейността на тези турооератори. Представителите на Министерството на туризма заминаха за морето, за да съдействат на място, в случай че хотелиери искат от тези туристи да им бъде платено в брой", каза Ангелкова.

Фалиралият туроператор „Томас Кук“ дължи 100 млн. лева на българските си партньори

Тя обясни, че всички разходи за тези туристи ще бъдат платени незабавно от британския гаранционен фонд. 58 са общо хотелите в България, на които британския туроператор дължи пари за ползвани услуги през юли и август. Те са най-вече в Златни пясъци и Слънчев бряг, а също и в Свети Константин и Елена и Дюни.

Заради фалита пропадна и сватбата на Томас Кук

"Стартираме дебат за промяна в закона на туризма, по силата на който чуждите туропераотори, работещи в България, ще трябва да сключват допълнителна застраховка за покриване на щетите в подобни случаи. Възможно е да вкараме тези промени между първо и второ четене на проекта, който в момента е в парламента", каза още Ангелкова