Николина Ангелкова
Николина Ангелкова / БГНЕС
След фалита на "Томас Кук" загубите за хотелиерите в България възлизат на доста милиони левове. В момента е много важно да следим какво се случва с дъщерните фирми на световната компания, за да не станем жертва на ефекта на доминото и съответно всички туристи, които са пристигнали у нас чрез дъщерните компании на "Томас Кук" да бъдат пряко засегнати.

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след срещата си с български хотелиери и туроператори, на която са обсъдили последващите действия.

Британският туроператор „Томас Кук“ фалира

Ангелкова съобщи още, че от днес дейност е преустановил, полският представител на групата на "Томас Кук", както и в Холандия.

„Ситуацията е изключително тежка, тя ще повлияе и на сезон 2020 г. със сигурност. В момента се водят преговорите за лято 2020 г.", каза министърът.
Според Ангелкова ситуацията е сериозна и по отношение на хотелиерите, които са изправени пред угрозата да не получат плащанията си за вече извършените от тях, през юли и август услуги.

Заради фалита пропадна и сватбата на Томас Кук

От думите ѝ стана ясно, че гаранционният фонд на британската агенция за гражданско въздухоплаване гарантира плащанията на тези туристи, които в момента са в България и от датата на обявяване на фалита.

 
БГНЕС