/ iStock/Getty Images
Българската туристическа компания „Астрал Холидейз Интернешънъл“,един от най-големите туроператори  у нас обяви фалит. Това става ясно от съобщение, публикувано в интернет страницата на дружеството. Компанита преустановява дейността си от днес.
„С огромно съжаление и разочарование, искаме да Ви съобщим, че се налага да прекратим дейността и да започнем процедура по обявяване в несъстоятелност след почти 24 години присъствие на туристическия пазар и въпреки неимоверните усилия на ръководството и служителите“, се посочва в текста.
Компанията съобщава на клиентите си, че вече е  предприела всички необходими мерки и е изпълнила всички свои задължения във връзка със Закона за туризма. И уточнява, че  има сключена застраховка със ЗК "Уника".

„Пътуванията на всички, закупили почивки от компанията, които в момента се намират зад границата са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети или отказ за настаняване в хотели или други туристически услуги. Клиентите, които са внесли депозити или са платили изцяло сумите по своите бъдещи организирани пътувания, но АСТРАЛ Холидейз не е заплатил към партньор или доставчик, ще бъдат обезщетени както следва по закон. Те са гарантирани със застраховка „Отговорност на туроператора“, сключена между „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД и ЗК „Уника“, с покритие - 700 000 лв.“, се посочва още в официално изявление на дружеството.
 
 Припомняме, че на 23 септември т.г. дейността си прекрати и британският туроператор „Томас Кук“. Чуждата компания, според официални данни, дължи плащания на 58 български хотела.
 
Точно 251 човека са засегнати от фалита на туроператорската фирма "Астрал Холидейз", стана ясно днес на извънредна среща свикана от министъра на туризма Николина Ангелкова. По думите на изпълнителния директор на компанията Христо Гълбачев и министър Ангелкова, 51 от тях в момента са в чужбина. "Астрал холидейз" вече е платила техните почивки и те могат да бъдат спокойни. По-голямата част от ваканциите на останалите 200 души също са напълно платени от компанията. 10 от тях тръгват още утре. Останалите - могат да се обърнат към застрахователно дружество "Уника".