/ Снимка: Лалка Димитрова
Създаване на български гаранционен фонд, който да компенсира евентуални загуби при фалит на чужди турооператорски фирми, каквато бе съдбата на „Томас Кук“ и дъщерните компании в Германия, Полша, Холандия и Австрия, които банкрутираха през септември т.г. и нанесоха загуби за милиони левове на българските хотелиери. Това предлага Регионалната туристическа камара в Бургас. Експертите отчитат спад от 20 процента в туристическия поток в Бургаски регион през септември т.г. в сравнение със същия период на миналата година. А като основна причина за отлива отчитат именно фалита на един от най-големите туроператори в света.  

„Въпросителните са много, но трябва да разберем по какъв начин ще бъде преструктурирана програмата на фирмата-майка. Ако подготвената програма, бъде приета, фирмата ще може да продължи своята дейност. Но ако бъде отказана, ще се обяви фалит. Делото отива в съда, назначава се синдик и фирмата започва да се управлява от съвет на кредиторите. А нашите хотелиери е бъдат формирани като кредитори и ще участват в разработката на заздравителната програма.  В този случай е изключително малка вероятността да се вземат парите от „Томас Кук“, коментират от Регионалната туристическа камара. 

През изминалия месец областта е посетена с чартърни полети и автобуси от 159 973 чуждестранни граждани, които спрямо 2018г. са в по-малко от 29 833. Нивата си запазват следните пазари: Норвегия, Швеция и Люксембург. Но в същото време са изчезнали пазари като Испания, Армения, Кувейт, Гърция, Грузия, Узбекистан, Турция, Иран и Ирак, отчитат експертите. Спад има и в туристите от Италия, Франция, Германия, Израел, бившите съветски републики и др.

Специалистите в браншовата организация посочват и още причини за спада в туризма у нас: фалита на немска авиокомпания, преструктурирането на туристопотоците към Турция, Тунис, Египет, Кипър и Мароко, намаляване чартърните полети, поради спиране на самолетите Боинг 737 Макс.