Огнян Герджиков
Огнян Герджиков / БГНЕС
Гласуването е право и привилегия на гражданите в демократичните и правови държави, заяви премиерът Огнян Герджиков в обръщение към българите  дни преди изборния 26 март. "Всеки от вас има властта да избере кой да управлява страната ни. Кой да води България така, че да не се връщаме назад. Да не рушим изграденото. Да не поставяме под съмнение доброто и успешното. Всички сме участвали в градежа, нека сме горди да го продължим", посочва в обръщението служебният министър-председател.

Герджиков: Има сигнали, че са тръгнали емисарите с торбите за изборите
 
Той се обърна специално към младежите, които за първи път имат правото да гласуват. Герджиков ги посъветва да не се колебаят и да пуснат бюлетина. "България има нужда от вашия глас. Вие сте бъдещето. Вие сте носители на модерното и на прогреса. Затова Родината ни има остра нужда от вашето активно участие в политическия живот", апелира премиерът.

Герджиков не изключва предстоящите избори да бъдат оспорени в Конституционния съд
 
Огнян Герджиков призова всички, които не смятат да подкрепят никого в деня на вота, да размислят. "Дайте шанс на онези, които планират важните за вас неща по правилния за вас начин. Може да не харесвате личностите, но може да припознаете идеите! Колкото по-добра е една идея, толкова повече подкрепа й е нужна", посочи служебният министър-председател.

избори гласуване
БГНЕС, архив

По негови думи правителството, което ръководи, е изпълнило ангажимента си за подготовка на изборите по най-добрия начин. Според Герджиков предизборната кампания бе осигурена с предвидените в закона средства и условия, а организацията в страната и чужбина е факт.

Герджиков: Наумил съм си да бъда служебен премиер до 27 април
 
"Гарантирано е правото на глас на всеки български гражданин. Сигурността и редът са под непрекъснат контрол. По всички сигнали за нарушаване на закона се реагира веднага и адекватно. Границите се пазят според законовите изисквания. Свободното преминаване на границите е гарантирано с всички предвидени в закона средства", казва още премиерът в обръщението си към избирателите.
 
Той подчерта, че правителството и институциите имат готовност да реагират на всяка извънредна ситуация, както и да гарантират правото на глас на всеки български гражданин.

Огнян Герджиков: Няма опасност от провал на изборите
 
"Вотът трябва бъде свободен, мотивиран и демократичен. Ние, българите, сме народ с историческо самочувствие, умен, с дух и характер. Обичаме България по най-красивия начин – като място, където са корените ни, сърцето ни, животът ни, децата ни, внуците ни. Нека бъдем горди. Да се противопоставим на всеки, който се опитва да ни каже как да гласуваме. Да го направим", казва в заключение Герджиков и пожелава успех на всички участници в изборите.