Служебният премиер Огнян Герджиков
Служебният премиер Огнян Герджиков / БГНЕС, архив
Не би било добре служебният кабинет да работи след края на април, казва премиерът
Герджиков с нагласата да е служебен премиер до 27 април
92578
Герджиков с нагласата да е служебен премиер до 27 април
Интервю на Кирил Вълчев със служебния премиер Огнян Герджиков
  • Герджиков с нагласата да е служебен премиер до 27 април
  • Интервю на Кирил Вълчев със служебния премиер Огнян Герджиков
Не е добре служебното правителство да продължи работа след края на  април. Това коментира в предаването „Седмицата“ по Дарик премиерът Огнян Герджиков. Служебният министър-председател призна, че неговата нагласа е на 27-ми април да предаде поста на следващия премиер в редовно правителство. Междувременно обаче Герджиков обобщи и какво очаква да свърши служебното правителство до тогава.

Какви ще са приоритетите на служебния кабинет?

А освен приоритетната работа по организирането на предсрочните парламентарни избори, премиерът иска минимизиране на такси при вписванията, както и доклад на всяко 5-то число на месеца от просветния министър за броя на отпадналите от училище ученици, както и причините за това.

На въпрос дали са готови мерките за облекчаване на бизнеса, Герджиков отговори: „Щастлив съм, че успях да стартирам едно такова нещо и вероятно до десетина дни ще е готово проектопостановление, с което всъщност ще се отрежат някои от скритите данъци. Например, в Агенцията по вписванията има такси, които не са оправдани като разходи. Защото таксата трябва да е разходооправдана. А те са много над, като данък. На тях никак не им се иска да им се отнема тази възможност. Защото звучи така много скромно – един промил. Но се оказва, че един промил, когато някой прави дружество и прави непарична вноска и тя е с висока цена... Има такъв случай в Агенцията по вписванията, където той трябва да плати 62 000 лева само заради това, че се прави такава непарична вноска. Това е толкова много пъти над разхода, който е направен за тази непарична вноска, че наистина е скандално. Тези такси трябва да бъдат минимизирани.“

Служебният премиер Огнян Герджиков
БГНЕС, архив


Наумил съм си до 27 април да бъда служебен премиер, каза Огнян Герджиков. Така той мотивира очакването си да получи два пъти доклад за отпадналите от училище ученици – на 5 март и на 5 април.
 
„Да не дава господ да се продължи животът на служебния кабинет. Това няма да е добре, за никого няма да е добре това нещо. Защото това ще означава, че няма да можем своевременно да сформираме редовно правителство, което не е добре. Много ми се иска да не се случва такова нещо“, каза той.

Служебният премиер Огнян Герджиков определи кабинета "Борисов 2" като едно "прилично правителство, което оставя едно не лошо наследство, но и с немалко пробойни в определени насоки и то, както си пролича, например в поддържането на пътната инфраструктура". Герджиков визира инцидента в тунела "Ечемишка".

Герджиков: За пет дни на "Ечемишка" се свърши работа за пет години

Реакцията на Борисов към думите на Герджиков

По повод реакцията на Борисов към думите на неговия наследник на поста, че за пет дни в "Ечемишка" е свършена работа за пет години Герджиков изрази изненадата си, че лидерът на ГЕРБ е приел "така лично нещо, което е обективно".
 
Какво откри кабинетът при ревизията в министерствата

По повод ревизиите на министерствата с акцент върху обществените поръчки и срокът, за който те са направени, Герджиков каза, че срокът е бил две седмици. "Две седмици не е толкова малко и когато се мобилизира административният капацитет на всяко министерство, може да се свърши доста работа, защото това беше една от основните задачи. Така че няма претенции за изчерпателност и толкова дълбочинен анализ, но тенденциите се наблюдават и те бяха изнесени в доклада", каза служебният премиер. Обобщен доклад за ревизиите Герджиков представи в петък, а резултати от ревизиите се очаква да бъдат публикувани от правителството в понеделник.
 
На въпрос установява ли нещо друго като сериозен проблем в държавата, Герджиков каза: "Мога да кажа, че държавата не е в насипно състояние, както някои се опитват да представят. Заварихме държава, която функционира относително добре. То няма държава, която да функционира безупречно, това е безкрайно сложен механизъм, по-сложен трудно може да се измисли. Така че не трябва да се всяват страхове у хората, че сме кораб, който потъва. Няма такова нещо", каза Герджиков.
 
Вървим в добра посока и искаме да надградим това, което заварваме като положително, но бяхме длъжни да направим и преглед на завареното, за да отстраним от слабостите, макар че разполагаме със сравнително кратък времеви хоризонт, каза Герджиков. Все пак и за това кратко време могат да се направят някои добри неща, категоричен е той.

Служебният премиер Огнян Герджиков
БГНЕС, архив