Има тунели в критично състояние, призна министърът на регионалното развитие
За пет дни се свърши повече работа, отколкото за пет години - така министър-председателят Огнян Герджиков коментира направеното за обезопасяване на тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус", който днес отново беше пуснат в експлоатация.
 
Премиерът подчерта, че краткото време, в което са извършени ремонтните дейности, е било от изключителна важност, защото в противен случай Северна България е щяла да остане задълго със затворени транспортни връзки. Той изрази благодарността си към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов за създадената организация и на специалистите, осъществили ремонта.
 
"Всички строители, които работиха денонощно, ще ги поканя в Министерския съвет да изразя лично моята благодарност към тях", каза министър-председателят.
Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов заяви, че изказването на служебния министър председател Огнян Герджиков за "Ечемишка" "граничат с нахалство"

Вижте още от задочния отговор на Борисов

Уволнения заради трагедията в тунела "Ечемишка"
 
Министър Попниколов се извини за неудобството, причинено от затварянето на съоръжението, но подчерта, че по-важно в случая е било осигуряването на безопасното преминаване през него.
 
Той допълни, че има и други тунели в критично състояние. "Възложил съм анализ на риска до 15 февруари с предложение за краткосрочни и дългосрочни мерки за обезопасяването им", съобщи министърът на регионалното развитие.
 

Министерски съвет

Министерски съвет

Кои са най-опасните тунели у нас?
 
Тунел "Ечемишка' беше затворен след трагичен инцидент на 5 февруари. Специална експертна комисия, назначена от АПИ, предложи техническо решение за възможно най-бързото пускане на движението при осигурена безопасност.
 
12 години никой не пипнал в тунела "Ечемишка" въпреки нуждата от спешен ремонт

При 24-часов режим на работа беше демонтирана старата осветителна конструкция като бяха премахнати 1625 стари осветителни тела. За гарантиране безопасността на движението е монтирано аварийно осветление със 108 LED осветителни тела.

Министерски съвет


Освен през тунел "Ечемишка", движението е възстановено и по участъка от пътен възел "Витинска река" до пътен възел "Правец" на магистрала "Хемус".