Отварят тунела едва след като бъде осигурено безопасното преминаване на автомобилите
Продължава проверката на тежкия инцидент в тунел "Ечемишка". Проверката беше разпоредена от служебния премиер Огнян Герджиков.

Греда от старо осветително тяло в тунела се откъсна и падна върху преминаваща в съоръжението кола. На място загина жена, пътувала с автомобила. Шофьорът също е пострадал.

Инцидентът стана в неделя на обяд, а заради затворения тунел се образуваха километрични опашки.

Едната тръба на злополучния тунел от известно време е в ремонт и движението се извършваше двупосочно в другата.

Тунелът е затворен и ще бъде отворен, когато бъде осигурено безопасното преминаване на автомобилите. Това заяви пред NOVA инж. Георги Златев, директор на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" към Агенция "Пътна инфраструктура".

В момента движението се осъществява по стария път, който е проходим. Товарните автомобили пък се пренасочват през Искърското дефиле или през магистрала "Тракия" и Прохода на Републиката и Рижки.

Жена загина при инцидент на магистрала „Хемус“

Според инж. Златев период за ремонт на тунелите няма. Правят се огледи и когато се констатира необходимост от ремонт, той се прави. По думите му през септември месец е направена профилактика, подменени са част от осветителните тела и тогава не е констатиран проблем.

"Няма грешка в експертизата, направена през септември", смята Георги Златев. "Нямаше никакви индикации за друго, освен това, което беше направено", категоричен е той.  

Герджиков разпореди проверка на трагичния инцидент на магистрала "Хемус"

"Двете тръби на "Ечемишки" и една на "Витиня" са единствените за момента неремонтирани", обясни още инж. Златев. Той изрази надежда до пролетта да завършат ремонтите на десните тръби на "Ечемишки" и "Витиня" и да се продължи с ремонтите на лявата.
nova.bg