Жена загина, след като част от осветителна греда падна върху автомобил в тунел на магистрала "Хемус". Трагичният инцидент стана около 12.00 часа в неделя в тунела „Ечемишка“ в посока София на аутобана. Жертвата е била пътник в автомобила. Шофьорът на колата е пострадал.

По първоначални оценки причината за нещастния случай е корозия на носеща метална конструкция на осветителна система, става ясно от огласената позиция на пътната агенция по случая. От АПИ посочиха, че тепърва ще се извърши оглед и ако открият още опасни елементи, те ще бъдат отстранени. В момента тръбата за Варна е в ремонт, който се очаква да приключи до пролетта. Чак тогава ще се ремонтира тръбата за София, обясниха от пътната агенция.

Герджиков разпореди проверка на трагичния инцидент на магистрала "Хемус"

Премиерът Огнян Герджиков е разпоредил да бъдат извършени всички действия от страна на институциите от изпълнителната власт по изясняване на обстоятелствата, довели до трагичния инцидент, да бъдат предприети необходимите мерки и потърсена отговорност. Прокуратурата вече е завела следствено дело по случая.

Движението през "Ечемишка" няма да бъде пуснато, докато не се осигури пълна безопасност

Недопустимо е да преминава движение при неосигурена безопасност. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов, който направи оглед на мястото на инцидента в тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“ заедно с председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. Министър Попниколов обяви, че няма да се допусне движение през тунела, докато не се осигури пълната му безопасност.

АМ "Хемус" остава затворена за неопределено време от пътен възел "Правец" до пътен възел "Витинска река" двупосочно за всички видове МПС. Временната организация на движение се въвежда във връзка с инцидента в тунел "Ечемишка". Мерките се налагат поради извършването на процесуално-следствени действия и осигуряване напълно на безопасността на движението в съоръжението, съобщи пресцентърът на Агенция Пътна инфраструктура.

Въвежда се следната организация на движение:

- Забранява се движението на всички МПС по АМ "Хемус" в участъка пътен възел "Витинска река" - пътен възел "Правец".

- Движението на всички МПС в посока Видин, Русе и Варна от София се осъществява по следния маршрут: по АМ "Хемус" до пътен възел "Витинска река" - път I-1 до пътен възел "Правец" - по АМ "Хемус" до пътен възел "Коритна" към I-3 (Русе) и I-4 (Варна).

- Забранява се движението на МПС над 12 т по пътищата I-3 Бяла-Плевен-София и I-4 Велико Търново-Ловеч-София в посока София.

- Алтернативен маршрут за МПС над 12 т в посока София за областите Габрово, Велико Търново и Русе: път I-5 Бяла - Велико Търново - път II-55 през Прохода на Републиката - АМ "Тракия" - София.

- Обходен маршрут за МПС над 12 т в посока София за областите Видин, Монтана и Враца: път II-16 Ребърково - Своге - София.

- Алтернативен маршрут за МПС над 12 т в посока София за областите Ловеч и Плевен: път II-35 Ловеч - Плевен - път II-13 Плевен - Кнежа - Борован - път II-15 Борован - Враца - път I-1 Враца - Ребърково - път II-16 Ребърково - Своге - София.

Част от настилка се откърти от надлез на АМ "Хемус", падна върху кола

Преди малко повече от година на АМ "Хемус" край Елещница пострада момче, след като парче от виадукт падна върху предното стъкло на автомобил. Тогава от пътната агенция се оправдаха с големите температурни амплитуди в седмиците преди инцидента, които са довели до ускорено разрушаване на стари бетонови елементи.