Какви ще са приоритетите на служебния кабинет?
Какви ще са приоритетите на служебния кабинет? / БГНЕС

На официална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев днес ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство. На премиерския стол в следващите два месеца сяда юристът и бивш председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.

Какво да очакваме от новите служебни министри? (ВИДЕО)

Четирима са служебните вицепремиери в правителството. Освен здравен министър д-р Илко Семерджиев ще е вицепремиер по социални политики.

Той е добре познат на системата - бил е зам.-здравен министър в три правителства и министър при Иван Костов. Той е и основоположник на Националната здравноосигурителна каса. Бригаден генерал Стефан Янев, директор на дирекция "Отбранителна политика", поема отбраната и става вицепремиер по вътрешен ред и сигурност.

Президентът реши: Ще има избори на 26 март 2017 г., служебен премиер ще бъде Герджиков

Вицепремиер по европейските фондове ще е Малина Крумова, която помним като директор на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда" при нейното замразяване в края на 2013 г. Международният секретар на БСП Деница Златева ще е вицепремиер по подготовката на предстоящото председателство на Съвета на ЕС-2018.

По ирония на съдбата главен инспектор Пламен Узунов сяда в министерския стол на предшественика си Бъчварова в МВР. Узунов беше уволнен като директор на ОД на МВР-Пловдив именно от нея през 2015 г.

Кирил Ананиев, който бе заместник на Владислав Горанов, стана финансист номер 1 в следващите два месеца. Той участваше и в служебния кабинет на Георги Близнашки, но като заместник.

Кой е Кирил Ананиев - служебен министър на финансите?

Заместникът на Ивайло Калфин в последния кабинет Гълъб Донев поема Министерството на труда и социалната политика. За министър на регионалното развитие и благоустройството е назначен строителният инженер Спас Попниколов.

Кой е Спас Попниколов - служебен министър на регионалното развитие

Още една любопитна смяна, този път в Министерство на образованието. Бившият зам.-министър Николай Денков, който подаде оставка заради несъгласие с Меглена Кунева и екипа й, сега я наследява.

Кой е Николай Денков - служебен министър на образованието и науката

Дипломатът Ради Найденов, бивш началник на кабинета на Сакскобургготски, поема поста на министър на външните работи. Следователят от Националната следствена служба Мария Павлова ще е министър на правосъдието.

Коя е Мария Павлова - служебен министър на правосъдието

Актьорът Рашко Младенов, който от 2012 г. е пенсионер и работи на свободна практика, поема Министерство на културата. Екоминистър става Ирина Костова, която е декан на Хидротехнически факултет на Университета за архитектура, строителство и геодезия. В Министерство на земеделието и храните влиза бившият председател на Селскостопанската академия Христо Бозуков.

Кой е Христо Бозуков - служебен министър на земеделието и храните

Железопътният специалист Христо Алексиев става министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той е зам. генерален директор в Национална компания "Железопътна инфраструктура", с ресор "Стратегия и администрация". Доц. д-р Теодор Седларски, декан на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски", поема икономическото министерство.

Кой е Теодор Седларски - служебен министър на икономиката

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов става служебен министър на енергетиката. На стола на Ангелкова в Министерство на туризма сяда зам.-председателят на Държавната агенция по туризъм Стела Балтова.

Коя е Стела Балтова - служебен министър на туризма

Проф. Даниела Дашева, един от най-големите експерти по Теория и методика на спортната подготовка, става служебен министър на младежта и спорта. Тя е зам.-ректор по научната, международната и проектна дейност на Национална спортна академия.

Коя е проф. Даниела Дашева - служебен министър на младежта и спорта

Официалната церемония по встъпване в длъжност на служебното правителство ще се състои на 27 януари, от 12.00 ч. в Гранитната зала на Министерския съвет.

Източник: БГНЕС