Служебният премиер Огнян Герджиков
Служебният премиер Огнян Герджиков / БГНЕС, архив
По време на мандата на служебното правителство се случват добри неща, каза пред БНР служебният премиер Огнян Герджиков. Като такива той определи процедура, намаляваща фискалната тежест върху бизнеса и намаляване на бюрократични пречки.

Правителството подготвя намаляване на административните такси за бизнеса

Служебният премиер съобщи, че е получил сигнали за нарушения при изпълнение на Националната програма за саниране. „Става дума за злоупотреба с парични средства. Изключително некачествени материали се влагат на завишени цени. За всичко това ще бъдат сезирани съответните органи”, подчерта Герджиков.

Служебният премиер Огнян Герджиков
БГНЕС

Има сигнали и за купуване на гласове от Северозападна България. „Всяка седмица събирам МВР, всички служби, за да се отчитат какво става – проверки по места, мобилизации. Това е една от амбициите ни - да направим едни честни и прозрачни демократични избори, доколкото е възможно. Много съм амбициран да покажем, че можем да осъществим такива избори. До мен вече стигат сигнали, че на места са тръгнали емисарите с торбите. Съответните служби са информирани и инструктирани. Превантивната дейност вече е налице”, отбеляза премиерът.

Герджиков не изключва предстоящите избори да бъдат оспорени в Конституционния съд

Според Герджиков липсата на машинно гласуване не може да опорочи изборите. „Дали се гласува чрез машини или така както досега сме гласували - това не може да бъде решаващо. Ако някой реши да оспори изборите заради това, че няма машини, то има орган, който се произнася - това е Конституционният съд. Вътрешното ми убеждение е, че те ще се произнесат, че няма да има опорочаване на изборите”, категоричен е Герджиков.

Министър Узунов освободи зам.-директори на полицията в няколко областни града

Относно рокадите по високите етажи на властта, които служебният кабинет предприе, Герджиков каза: „Да, има смени, никой не е абониран за властта. Тези нови назначения, в сведенията, които имам, те се справят чудесно с работата си”.

Полицейски шеф изхвърли всичките си ордени пред МВР (ВИДЕО)

По повод смените на шефове на четири областни полицейски управления, служебният премиер обясни, че това са решения на министъра на вътрешните работи с оглед осигуряването на демократични и честни избори. Той обаче уточни, че не става дума за извършени престъпления.

Кога и при какво условие служебният кабинет би излъчил еврокомисар?

Относно излъчването на български еврокомисар, проф. Герджиков коментира, че с президентът Румен Радев са постигнали съгласие до изборите да не се излъчи кандидатура. "Но след това, ако не може веднага да се състави кабинет, тогава вече не трябва да се чака и трябва да излъчим български еврокомисар. Ако се състави правителство, тогава нека редовният кабинет да направи това", посочи служебният премиер.
 
 
 
БГНЕС