Gerdjikov
Gerdjikov / netinfo
Според министър - председателя трябва да развиваме добросъседски отношения с Турция
„Как си представяте да има опасност от провал на изборите. Това не може да се допусне. Избори ще има”,  категорично заяви министър- председателят Огнян Герджиков по време на работно посещение във Велико Търново днес. „Ако има някакви проблеми има  си органи, които отговарят за това. Те си вземат съответното решение. Така че,  нека да оставим органите да действат така, както могат и го  правят”, коментира още Герджиков.
 
Пред журналисти в старата столица министър - председателят коментира и напрежението по границата с Турция.  „МВР е мобилизирана, мобилизирани са и другите специални служби, мобилизирана е цялата държава, за да може да се направи максимално така, че изборите да бъдат безпроблемни. И без нарушения, които да опорочат изборните резултати. Няма да има опорочаване на изборите. Всички мерки са взети. Аз вече обикалям няколко областни града – говоря с областни управители, с кметове, с председателите на съответните районни избирателни комисии. И се убеждавам, че е създадена една много добра организация, и към днешна дата няма никакви сериозни основания за опасения  за някакъв провал на изборите. В Никакъв случай няма такова нещо”, заяви Герджиков.
 
Той призна, че има  известно изостряне на отношенията между Турция и Европейския съюз, но това не значи, че България трябва да предприеме някакви радикални действия. „Ние трябва да развиваме добросъседски отношения с Турция, най – вече защото непосредствено граничим с тях. Другите европейски държави са по – отдалечени. Така че за нас е много важно Турция да е приятел на България доколкото това е възможно. В крайна сметка ние сме заедно членки в Северноатлантическия пакт, в НАТО. Това, че има известни провокативни опити от известни лица, свързани с изборите, опит за натиск за една или друга политическа сила, това са неща, които не са за първи път. Нашата държава е готова, организацията е създадена, за да се противодейства и се противодейства. Няколко лица бяха експулсирани. На други е забранено да влизат на територията на България. Така че МВР и специалните служби си вършат  работата така, както трябва”, категоричен е министър – председателят.
 
Герджиков бе във Велико Търново по повод Празника на града. Той се срещна с областния управител и кметовете на населени места и коментира, че повечето от въпросите, които поставят за решаване не са по силите на служебния кабинет. Причините са две. Първата е краткото време, което има кабинетът. Втората причина е невъзможността да се разполага с бюджетни средства, тъй като бюджетът е приет. „Преструктурирания са възможни в много тесни граници. През месеците от началото на годината има наистина положителни резултати, но не сме в състояние,  освен за аварийни и предаварийни  инфраструктурни обекти, където трябва да се обърне внимание, за да не стават нередни неща  свързани с човешкия живот и човешкото здраве”, обясни Герджиков. Според него все пак има неща, които могат да бъдат направени за Велико Търново и областта.