/ БГНЕС
Декларацията му провокира викове "оставка" от соцдепутатите в пленарната зала
БСП волно или неволно съучаства в сценарий на организирана престъпна група. Това каза народният представител ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на група.

По думите му червените участват в сценарий, организиран от Васил Божков. При тези му думи червените депутати скочиха и започнаха да крещят в пленарната зала "оставка".

"Снощи криминални банди, платени от Васил Божков, атакуваха НС, заливаха със запалителни течности полицаи, искаха да щурмуват сградата, чупиха стъкла - всичко това е част от един сценарий, за който предупреждаваме от няколко дни, най-вече БСП", започна той.

Със счупени стъкла и боя по фасадата осъмна сградата на бившия Партиен дом (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Наричам организирана престъпна група - групата на Божков", уточни Биков.

"Тя цели да си върне България. Това го казва Божков в Дубай. Ако вие сте решили да участвате в това нещо, правите голяма политическа грешка. Това е битка между държавата и криминалната престъпност, с човека, организирал убийства
“, добави депутатът.

Още първите думи на Биков предизвикаха мощното недоволство на червените, а някои соцдепутати обградиха трибуната, а председателката Цвета Караянчева  направи забележка на Биков. 

Депутатът от ГЕРБ настоя, че президентът носи отговорност за "лумпените", които атакуваха сградата на парламента.

"Политическа отговорност трябва да носи онзи, който каза "Ще ви изметем". Който каза, че съдбата на народа ще се кове на площада. Който размахваше юмрук пред президентството. И който в продължение на 4 години сее омраза, а от 3 дни го няма никакъв", скочи Биков.

Валери Симеонов: Обвиняемият бизнесмен Васил Божков дирижира провокациите


"Можете да се окажете в сценарий, който не е сценарий на част от вас. Убеден съм, че в тази зала и в БСП има хора, които не си дават сметка в какво могат да бъдат вкарани. Отново повтарям от Васил Божков. Предупреждавахме от няколко седмици - не превръщайте един криминален казус в политически, защото той не е такъв. Това е криминален казус. Ако искате да правите революцията - революцията представлява това, което се случи вчера към 23.00 ч. Това е лицето на революцията - онези бандити, които бяха дошли вчера, за да правят провокации, за да влизат в парламента. Нямат нищо с хората, които са отишли да си изразят позицията и да обявят, че не са доволни от едно или друго нещо", посочи депутатът от ГЕРБ.

"Властта в една демократична държава не се взема с кръв, тя се дава и взема с избори. Ако държавата е слаба, мафията е силна", заключи Биков.

След изявлението на ГЕРБ зам.-председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски скочи с контраобвинение: "Парите от Дубай са в чекмеджето и се пазят с пистолет".