Спас Василев
Спас Василев / БГНЕС
Повече от половин година, след като Спас Василев от Кочериново беше задържан, МВР съобщи на медиите за това. „Актуално” прессъобщение, в което вътрешното министерство казва, че е установило 34-годишен измамник, продавал фиктивни самолетни билети в интернет, беше разпространено днес. От Софийската районна прокуратура обаче обясниха, че разкритията на МВР са за добре познатия ни Спас Василев, който се представяше за Александър Николов в социалните мрежи и измами десетки хора. Малка подробност е и, че Василев е в ареста от май месец, а според прессъобщението на вътрешното министерство срокът му за задържане тепърва бил удължен на 72 часа.

Адвокатът на Спас-Александър: Той съжалява, никога повече не би станал подсъдим
 
Спас Василев от Кочериново стана известен с измамите за продажба на самолетни билети във Фейсбук. Всъщност той беше популярен още преди това, но с името Александър Николов и лицето и снимките на случаен французин. Мъжът се представяше за служител в различни самолетни компании и беше предлагал на приятелите си във фейсбук билети на намалена цена.
 
Междувременно се изказваше и по всякакви социални и политически теми, качваше свои снимки от различни дестинации и дори беше гост автор в сайта Webcafe. Преди три години мнимият Александър дори се включи на живо в ефира на БНТ.

Проговори Александър - французинът, за когото се представяше Спас от Кочериново
 
Представилият се за Николов печели доверието на стотици хора, сред които бивши и действащи политици, журналисти и други публични личности. След години активно присъствие в социалната мрежа успява да измъкне хиляди левове от свои фейсбук приятели. За измамите стана ясно на 12 октомври миналата година. Ден по-късно Василев беше задържан. След пълни самопризнания той получи и присъда по едно от делата си, за измамването на няколко от жертвите си. МВР обаче установи кой е този 34-годишен мъж чак днес.
 
С прессъобщение до медиите вътрешното министерство уведоми, че същият този мъж е разкрит след предприетите съвместни действия на ГДБОП и ГДНП. Голямото разследване обаче се оказва се е случило, докато Василев е бил в ареста, защото от прокуратурата съобщиха за Дарик, че задържаният е там още от май, когато е започнало досъдебното му производство за измамата на други няколко души.
 
След като МВР изпрати и публикува на сайта си съобщението, в което разказва за 34-годишен измамник, продавал фиктивни самолетни билети, който е бил задържан за 72 часа и след като няколко медии публикуваха случая като нов и дори го обвързаха с този на Спас Василев, стана ясно, че всъщност неизвестния в съобщението човек е онзи, който стои в ареста повече от половин година. Така информацията за разследването, след което измамникът е бил установен, се промени, като в него се добави дребната подробност, че човекът е бил задържан преди година.
 
Информацията на прокуратурата и МВР, обаче, все още не съвпада. Според едните Василев е бил задържан преди година, а според другите, той е в ареста от май месец.

Въпреки „леките” разминавания, от МВР не смятат, че има проблем в това да пускат информация за задържан човек повече от 6 месеца по-късно, а от прокуратурата коментираха, че по случая няма нищо ново и не разбират защо прессъобщението се появява точно сега.