Двадесет и двама фермери и млекопреработватели от страната ще участват в деветия празник на киселото мляко, който ще се състои днес в Трън, съобщи на БТА заместник-кметът на граничната община Катя Божидарова. Ще бъдат представени различни видове краве, овче и козе кисело мляко, натурални млечни продукти. Посетителите ще могат да дегустират също домашно приготвени сладка и прочутият мед от Етъра.
За първи път гостите на празника ще имат възможност да наблюдават под микроскоп двете бактерии - лактобацилус булгарикус и термофилния стрептокок, чиято симбиоза превръща прясното мляко в кисело. Атракцията ще бъде показана в специална шатра на науката, издигната по инициатива на фондация "Д-р Стамен Григоров" и община Трън. Там ще бъдат изложени и наградените есета, рисунки и фотографии от конкурса "Защо бих избрал да остана да живея в Трънско?", "Модерното фермерство, Трънско и аз" и/или "Предизвикателството да станеш учен", обявен по случай празника на киселото мляко. Най-малките ще сглобяват пъзел с изображението на бацила. Във втора шатра, посветена на занаятите, посетителите ще наблюдават как се точат глинени съдове и ще моделират сами фигури от глина.
Това са само част от изненадите на тазгодишния празник. Той се организира от фондация "Д-р Стамен Григоров" и община Трън в партньорство с "Ел Би Булгарикум". Проявата цели да даде възможност на гражданите да се докоснат до народната традиция в производството на киселото мляко, както и до произведени на неговата основа други млечни продукти.
Хапвайте кисело мляко редовно, за да се предпазите от рак
През целия ден ще бъдат отворени Музеят на киселото мляко в родното село Студен извор на откривателя на лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров и Музеят на бусинската керамика в едноименното село. Двата музея ще работят без такса за вход.
В Музея на киселото мляко посетителите ще видят традиционния за Трънско съд за квасене на мляко глинена рукатка. В същия съд д-р Стамен Григоров, като е представил откритието си, занесъл българско кисело мляко на Нобеловия лауреат за физиология и медицина проф. Иля Мечников. Впечатлен от качествата на продукта, проф. Мечников установил, че сред избрани от него 36 страни най-много столетници има в България - по четирима на 1000 души. Самият Мечников в последните 16 години от живота си редовно консумирал българско кисело мляко.
Експерт: Екстремните диети и хранителните добавки могат да бъдат опасни
"В трънското кисело мляко лактобацилът, който е показател за полезността на продукта, достига до 14 млн./куб.м, при норма 8 млн./куб.м", твърди Юлия Григорова - доскорошен председател на фондация "Д-р Стамен Григоров", учредена от наследници на прочутия българин. По думите й мисията на фондацията е да работи за възраждане на трънския регион и да популяризира делото на д-р Стамен Григоров и неговите открития в областта на медицината и микробиологията
.
Фондацията възнамеряваше заедно със сръбски партньори да обособи екомаршрут на млякото и млечните продукти от двете страни на границата. Бе планирано той да започва от Музея на киселото мляко в с. Студен извор, да преминава през български и сръбски стопанства, като бъде съпроводен с дегустация на техните производи и да достига до Ниш. За съжаление, идеята засега не се реализира. Блян остава и замислената демонстрационна зала в Музея на киселото мляко.
Д-р Стамен Григоров е открил през 1905 г. пръчковидната млечнокисела бактерия. В негова чест тя била наречена по-късно "лактобацилус булгарикус Григоров". През последните десетилетия фамилията на откривателя отпаднала от официалното наименование.
От 1980 г. насам: Троен скок на злокачествените образувания у българите
Смята се, че киселото мляко е дар от най-старите обитатели на нашите земи - траките. Изследване на фондация "Д-р Стамен Григоров" сочи, че разпространението на продукта в съседни и по-далечни на България страни е започнало през 1345 г. Тогава след турско нападение българите в Тракия отвели със себе си в Мала Азия огромни стада овце. До Балканската война млекарниците в Цариград били изключителна собственост на българи. Родното кисело мляко добило широка известност в Европа, след като бил излекуван френският крал Франсоа Първи /1515-1547г./ , който страдал от болест на стомаха. Оттогава датира първото отбелязано съобщение за лечебните свойства на българското кисело мляко, твърдят от фондацията.
За първи път гостите на празника ще имат възможност да наблюдават под микроскоп двете бактерии - лактобацилус булгарикус и термофилния стрептокок, чиято симбиоза превръща прясното мляко в кисело. Атракцията ще бъде показана в специална шатра на науката, издигната по инициатива на фондация "Д-р Стамен Григоров" и община Трън. Там ще бъдат изложени и наградените есета, рисунки и фотографии от конкурса "Защо бих избрал да остана да живея в Трънско?", "Модерното фермерство, Трънско и аз" и/или "Предизвикателството да станеш учен", обявен по случай празника на киселото мляко. Най-малките ще сглобяват пъзел с изображението на бацила. Във втора шатра, посветена на занаятите, посетителите ще наблюдават как се точат глинени съдове и ще моделират сами фигури от глина.
Това са само част от изненадите на тазгодишния празник. Той се организира от фондация "Д-р Стамен Григоров" и община Трън в партньорство с "Ел Би Булгарикум". Проявата цели да даде възможност на гражданите да се докоснат до народната традиция в производството на киселото мляко, както и до произведени на неговата основа други млечни продукти.
Хапвайте кисело мляко редовно, за да се предпазите от рак
През целия ден ще бъдат отворени Музеят на киселото мляко в родното село Студен извор на откривателя на лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров и Музеят на бусинската керамика в едноименното село. Двата музея ще работят без такса за вход.
В Музея на киселото мляко посетителите ще видят традиционния за Трънско съд за квасене на мляко глинена рукатка. В същия съд д-р Стамен Григоров, като е представил откритието си, занесъл българско кисело мляко на Нобеловия лауреат за физиология и медицина проф. Иля Мечников. Впечатлен от качествата на продукта, проф. Мечников установил, че сред избрани от него 36 страни най-много столетници има в България - по четирима на 1000 души. Самият Мечников в последните 16 години от живота си редовно консумирал българско кисело мляко.
Експерт: Екстремните диети и хранителните добавки могат да бъдат опасни
"В трънското кисело мляко лактобацилът, който е показател за полезността на продукта, достига до 14 млн./куб.м, при норма 8 млн./куб.м", твърди Юлия Григорова - доскорошен председател на фондация "Д-р Стамен Григоров", учредена от наследници на прочутия българин. По думите й мисията на фондацията е да работи за възраждане на трънския регион и да популяризира делото на д-р Стамен Григоров и неговите открития в областта на медицината и микробиологията
.
Фондацията възнамеряваше заедно със сръбски партньори да обособи екомаршрут на млякото и млечните продукти от двете страни на границата. Бе планирано той да започва от Музея на киселото мляко в с. Студен извор, да преминава през български и сръбски стопанства, като бъде съпроводен с дегустация на техните производи и да достига до Ниш. За съжаление, идеята засега не се реализира. Блян остава и замислената демонстрационна зала в Музея на киселото мляко.
Д-р Стамен Григоров е открил през 1905 г. пръчковидната млечнокисела бактерия. В негова чест тя била наречена по-късно "лактобацилус булгарикус Григоров". През последните десетилетия фамилията на откривателя отпаднала от официалното наименование.
От 1980 г. насам: Троен скок на злокачествените образувания у българите
Смята се, че киселото мляко е дар от най-старите обитатели на нашите земи - траките. Изследване на фондация "Д-р Стамен Григоров" сочи, че разпространението на продукта в съседни и по-далечни на България страни е започнало през 1345 г. Тогава след турско нападение българите в Тракия отвели със себе си в Мала Азия огромни стада овце. До Балканската война млекарниците в Цариград били изключителна собственост на българи. Родното кисело мляко добило широка известност в Европа, след като бил излекуван френският крал Франсоа Първи /1515-1547г./ , който страдал от болест на стомаха. Оттогава датира първото отбелязано съобщение за лечебните свойства на българското кисело мляко, твърдят от фондацията.