/ iStock/Getty Images
Ако сте представител на силния пол и за последно сте хапвали йогурт (кисело мляко) преди повече от седмица, вероятно ще пожелаете да преосмислите поведението си - учени от САЩ са установили, че консумацията на две или повече порции от млечния продукт седмично играе важна роля в превенцията на рак на дебелото черво при мъжете, пише в. "Дейли стар".

Диетолози препоръчват кисело мляко преди всяко хранене
 
Изследването на специалисти от Вашингтонския университет е обхванало над 32 000 мъже и над 55 000 жени, наблюдавани в продължение на 25 години. Изследователите са установили, че мъжете, консумирали минимум две порции йогурт седмично, имат с 19 процента по-малко аденомни образувания в сравнение с тези, чието меню не включва млечния продукт. Аденомите са полипи в дебелото черво, които могат да се трансформират в ракови.
 
Резултатите показват също, че за любителите на йогурта вероятността да развият най-рисковите типове тумори е с 26 процента по-малка.

Киселото мляко намалява риска от инфаркт

Киселото мляко има благотворен ефект върху състоянието на храносмилателната система и ограничава възпаленията
ThinkStock/Getty Images

Тъй като наблюдението е обсервационно, специалистите не могат да посочат със сигурност каква е връзката между консумацията на млечния продукт и превенцията на рака. Изследователите все пак допускат, че благоприятният ефект се дължи на бактериите Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус, както и на противовъзпалителния ефект на йогурта.
 
Изненадващо подобна зависимост не е открита при изследваните жени.

йогурт
iStock/Getty Images

И още:

Здравословното кисело мляко


Ще се превърне ли българското кисело мляко в йогурт?

Искат разреждане на полезните бактерии в българското кисело мляко?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА