/ Thinkstock/Getty Images
Няма да се променя стандарта за кофичките на киселото мляко, решиха на закрито заседание от Института за стандартизация. Опаковките ще продължат да се правят както досега от стъкло, керамика и полистирен, съобщи БНТ. Въпросът беше гласуван след предложение на три от големите фирми производители към списъка на разрешени материали да се добавят полипропилен и всички, други материали, които са предназначени за контакт с храна.

Искат разреждане на полезните бактерии в българското кисело мляко?

Ще се промени ли вкусът на киселото мляко ако се предлага в кофички от полипропилен? Въпросът привлече общественото внимание и предизвика остри реакции на потребителите.

Кулинарните съкровища на българската кухня

"Опаковките не може да промени съставките. Българското кисело мляко никога няма да се превърне в йогурт, но така или иначе бяха създадени обществени настроения срещу промяната на стандарта и в крайна сметка беше взето и такова решение стандартът да не се променя", обясни Ирен Дабижева - изпълнителен директор на Българския институт за стандартизация.

Френска агенция хвали киселото ни мляко

Оказа се, че шест от големите фирми нарушават правилата и предлагат продуктите си в кофички от полипропилен. Бяха взети и проби от киселите млека, които са на пазара, за да се разбере дали се променя вкуса и състава на бактериите в продукта. Отговорът на този въпрос ще стане ясен в края на юли. Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите обаче независимо от резултатите всички трябва да спазват правилата.

7 български открития, които промениха света

"Който иска да произвежда по стандарта, трябва да спазва тези правила, който не иска - си произвежда кисело мляко без да е по БДС. И ако някоя фирма днес има интерес, че една опаковка е с 0,3 стотинки по-евтина от друга и ако утре тя се промени, това значи ли, че всеки ден ще отваряме и затваряме стандарта? ", попита Димитър Зоров - председател на Асоциацията на млекопреработвателите.