В малкия български град Трън се отбелязва празника на киселото мляко, продукт, с който регионът е особено горд. В региона е роден откривателят на бактерията, която превръща обикновеното мляко в познатото ни кисело мляко, пише Агенция „Франс прес".
Двадесетина производители показват в клуба на пенсионера домашното си кисело мляко. В някои семейства ферментът се предава от поколения, като служи за заквасване на следващата партида, обяснява Евгения Димитрова, пенсионирана учителка от Ломница. Нейната оригинална рецепта за козе кисело мляко е спечелила конкурса в категорията.
Производителите обясняват, че за крайния продукт има значение къде е пасло животното, което е дало млякото, както и какво е то. Киселото мляко от овца и бивол е по-гъсто от кравето и козето. Българите смятат този продукт за културно наследство, като оспорват създаването му със съседна Турция, отбелязва АФП.
Киселото мляко се произвежда в манастирите, като този в Ябеново, където се произвеждат 750 кг седмично, и е част от националната кухня. Ежегодно в България се консумират 135 хиляди тона кисело мляко.
Откриването на бактерията lactobacillus bulgaricus (LBB), която придава здравословните качества на продукта, се дължи на българския изследовател от Трън Стамен Григоров. Той е провел изследванията си в Женева, където е бил студент по медицина. /БГНЕС/