Българите имат голям принос за развитието на човечеството. Наши учени са създали изобретения, без които днес не можем да си представим живота, като компютъра, автоматичната възглавница, автоматичната скоростна кутия др. За съжаление много от тези открития са направени извън Бъгария.

Вижте 7 български открития, които промениха света

Lactobacillus Bulgaricus

Млечно-киселият микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаването на българското кисело мляко, е открит през 1905 г. от българския микробиолог Стамен Григоров. Наскоро немски учени откриха, че нашето мляко може да помогне при лечението на паркинсон.

В Япония то е издигнато в култ и определено е един от най-разпознаваемите български продукти с уникални вкусови качества.

Здравословното кисело мляко

Шестият сърдечен тон

Откритието на проф. Иван Митев е от съществено значение за кардиологията. То помага за опознаването на сърдечната дейност и намалява риска от диагностични грешки.
Това е първото откритие в българската медицина. Признато е през 1980 г.

През 1956 год. проф.д-р  Димитър Пасков изобретява лекарство от блатното кокиче. Това се счита за най-значимоот откритие на родната фармацевтика. Лекарството помага при редица неврологичин болести.

Медикаментът Нивалин помага при лечението на церебрална парализа, разстройства на централната и периферната нервни системи.

Въздушната възглавница

Инженер Асен Йорданов е един от най-продуктивните български изобретатели. През 1921 г. заминава за САЩ, където през 50-те години работи по сигурността в автомобилите и става един от създателите на въздушната възглавница.

Инженер Йорданов е откривател и на прародителя на телефонния секретар, телефонът Jordaphone. Той се оказва прекалено футуристичен за онова време и няма финансов успех, но става основа за бъдещите разработки.

Автоматичната скоростна кутия

Българинът Румен Антонов изобретява уникална автоматична скоростна кутия, която е много по-лека и и икономична от традиционната. Първоначално изобретява 5-степенна скоростна кутия, а впоследствие 6-степенна.  Тя се използва от Сузуки, Хонда, Рено и Тойота. Между другото Тойота са се пробвали да използват кутията на Антонов без необходимия лиценз, но са били осъдени.

Антонов изобретява и малък спортен автомобил, наречен 4 Stroke, с ретро дизайн и е колекционерска рядкост.

IBM търси най-стария си продукт в България

Електронният часовник

Прототипът на електронния ръчен часовник, излязъл на пазара под името Pulsar е създаден от българския инженер Петър Петров. Той е считан за един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век.

Негова е заслугата и за първата компютъризирана система за измервания на замърсявания и първия в света безжичен сърдечен монитор.

Фотоелектронният ефект

Автор на това откритие е академик Георги Наджаков. То дава начало на редица изобретения, като фотокопирната машина, безвакумната телевизионно техника, запаметяващите устройства и др.

Първият компютър

Той е дело на Джон Атанасов През март1939 година, след като получава 690 долара отуниверситета в Айова, за ад осъществи идеята си, джон Атанасов създава Atanasoff-Berry Computer