/ БТА
Според евродепутата Илхан Кючюк, за да бъде част от Европейския съюз (ЕС), Република Северна Македония (РСМ) трябва да промени Конституцията си. Това заяви той журналисти.

Кючюк ще участва в организираната от делегацията на ДПС в Европейския парламент конференция за пълната интеграция на България в ЕС “Все по-близък Съюз - приносът на България за пълна европейска интеграция”.

Влизането в ЕС означава правила и изпълнение на ангажименти, каза евродепутатът. Вярвам, че ще бъде намерен политически разум и РСМ ще изпълни поетите ангажименти. Това не са български условия, а европейски ангажимент, гласуван и от двете страни, коментира той.

Пендаровски: България не може да диктува европейската преговорна рамка

Според него все още няма индикация за конкретен срок, в който България ще бъде приета в Шенген. През изминалата седмица има две много положителни послания за страната ни – призива на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че България и Румъния трябва да се присъединят към Шенген без повече отлагане, както и отпадането на мониторинговия механизъм на Европейската Комисия (ЕК).

Тези две предпоставки са добра основа, за да може българското правителство да работи с двете страни - Австрия и Нидерландия, които все още са скептични, смята Кючюк. Той посочи, че страната ни е изпълнила техническите критерии.
Николай Трифонов/БТА