/ БТА
"Годината, за която председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза в Блед, че е година за разширяване на ЕС, 2030 година е и годината, когато правителството на Северна Македония казва, че ще бъдем готови за членство, това е опровержение на всички пропагандисти, платени от трети държави, които не искат да видят страната в ЕС, опровержение на структурите на бившите служби на държавна сигурност на бивша Югославия и тези, чийто бизнес може да функционира само в заробена държава", каза премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски на първият форум от кампанията „Ние сме Европа”, в Скопие.

Денков: Конституционните промени в Северна Македония са част от преговорите с ЕС

Според Ковачевски изказването на френския президент Еманюел Макрон за "Европа на различни скорости" означава, че "държавите, по-бързите в реформите си, ще влязат първи в Европейския съюз през 2030 г.”

Първото събитие  на кампанията „Ние сме Европа“, на правителството на Северна Македония, което се проведе тази вечер в Скопие, на което Ковачевски говори беше посветено на икономиката, а на него присъстваха и част от министрите в правителството на страната.

Положителните резултати от икономическата политика на правителството, каза  Ковачевски, могат да бъдат мултиплицирани чрез продължаване на евроинтеграционните политики, а влизането в ЕС, допълнително ще укрепи позициите на компаниите в страната и ще отвори нови търговски перспективи, чрез достъпа до общия европейски пазар.

„ЕС и САЩ са най-богати и техният БВП е 60 процента от световната икономика и затова всички искат да живеят на запад, никой не отиде на изток. Затова интеграцията в ЕС е по-добра от изолацията и търсенето на утопични алтернативи”, подчерта Ковачевски.

Мицкоски пред „Политика“: България е ретроградна държава

Кампанията „ние сме Европа” ще се реализира и в Битоля, Куманово, Охрид, Прилеп, Струмица , Тетово и Щип различни акценти от обществено-политическия живот- култура, енергетика, туризъм, земеделие, младежки дейности, инфраструктура и социална политика и цели гражданите на Северна Македония да се запознаят с възможностите, които членството в ЕС дава.
Маринела Величкова /БТА