/ БГНЕС
В рамките на работно посещение в Испания министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи се срещна с върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност и вицепрезидент на Европейската комисия Жозеп Борел.

Във фокуса на разговорите беше европейското досие на Северна Македония, като Османи информира ръководителя на европейската дипломация за хода на парламентарния дебат с цел приемане на конституционните промени като ангажимент за гладкия път на страната към пълноправен ЕС членство, предадоха македноските медии.

„С приемането на конституционните промени Северна Македония доказва, че е готова за членство в Европейския съюз и очаква присъединителните преговори от Съюза да приключат до края на 2030 г. Следователно нито страната, нито Съюзът трябва да допускат евентуално отстъпление от целта“, каза Османи.

Османи: Договорът за добросъседство с България не може да е пречка по пътя на РСМ към ЕС

Османи приветства новия план за развитие на Европейската комисия като своевременен отговор на нашето искане за повече интеграция и ползи за нашите граждани по пътя към достъпно членство.

„По-голямата интеграция преди самото членство в ЕС е в наш интерес, но и в интерес на Съюза: Колкото по-развит партньор днес, толкова по-полезен съюзник утре“, посочи Османи на срещата с Борел. 
БГНЕС