/ БГНЕС
Ръководителят на македонската дипломация Буяр Османи заяви на пресконференция, че страната има голям интерес да се присъедини към ЕС, цитирайки резултатите от проучването на IRI.

„74% от обществеността смята, че трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че Северна Македония е част от ЕС. Конституционните промени сами по себе си не са спорни, ние само добавяме нови етнически общности в Конституцията и това дефинира страната ни като мултиетническа. Горди сме, че създадохме уникален европейски модел на функционална и мултиетническа демокрация - всички общности се ползват с равни права и възможности. Хората с право са разочаровани, защото това е нов опит едва след пет години, когато се смени името на държавата. Опозицията използва това разочарование на гражданите и иска да го превърне в политически точки за тях“, каза Османи.

Министърът добави, че имат историческа отговорност да включат държавата в групата на страните, които нямат отворени двустранни въпроси.

„Надявам се дебатът да започне, когато депутатите и гражданите видят самия текст на конституционните промени. В момента има много пропаганда и хората не могат да видят същността на промените, които само укрепват мултиетническия характер на страната ни“, каза Османи, отговаряйки на журналистически въпрос.
БГНЕС