Емил Димитров
Емил Димитров / МОСВ
В следващите две години няма да има никакво напрежение за вода за цялото Черноморие. Това увери министърът на околната среда и водите Емил Димитров на брифинг в Бургас след като вчера беше направена проверка на готовността на язовирните съоръжения за провеждане на висока вълна, а днес при пълен язовир бяха изпробвани облекчителните съоръжения, главен изпускател и преливник на яз. "Камчия". Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

"Всичко е изправно и функционира правилно, язовир "Камчия" е пълен и водата се изпуска през преливника по река Луда Камчия към язовир "Георги Трайков" (яз. "Цонево"), каза министърът. Той посочи, че с водата от яз. "Камчия" ще се увеличи обемът на язовир "Георги Трайков", за да може тя да използва за цялата промишленост на Девня.

Министърът направи обход и на реките в района, за да провери проводимостта на коритата и готовността на речните легла да поемат очаквания приток. "Имаме в планините много сняг, той трябва да премине през язовирите, но без да създаде проблеми по реките. Много от тях не са почистени, било поради липса на средства, било поради немарливост", каза Димитров. Инспектирана беше и деривация "Китка", която разделя водата за Бургас и Варна.

Заради валежите: Екоминистърът провери част от значимите язовири в страната

С изпълнителния директор на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев министър Емил Димитров посети и язовирите "Ахелой" и "Порой", за да проверят ремонта на водовземните кули. На яз. "Порой" се извършва много голям ремонт на стената, която беше компрометирана в годините.

"Искаме с години напред гражданите на Бургас да имат добър резервоар, в който общо от двата язовира да имат необходимото количество вода, което употребява град Бургас за една година освен от яз. "Камчия", извън яз. "Ясна поляна". "Да имате възможност от няколко язовира да използвате вода и да я резервирате за много дълъг период, защото до този момент Бургас нямаше такива резервоари, освен тези над града, които са съвсем малки", обясни Димитров. Според него всичко върви по графиците, които са дадени.

"Когато нямаше вода, бяхме притеснени, че ще има вода само до юли-август и искахме да използваме тези два язовира, за да има вода до края на годината. В момента имаме вода повече отколкото трябва, яз. "Камчия" е пълен и прелива. Сега ще дадем възможност на строителите спокойно да свършват ремонта, да спадне малко язовирът, за да може да се почисти цялата стена и да се ремонтира както искат проектантите и инженерите", каза още министърът.

Министър Димитров откри рекултивираното общинско сметище на Симитли

Димитров заяви, че не искал въпросът с язовирите да се използва за политически цели и припомни, че не участвал в изборите, защото е поел ангажимент да се грижи за язовирите.

"Още поне месец ще трябва да внимаваме, защото имаме в планините много сняг и той трябва да премине през язовирите, но без да създаде проблеми по реките. И в следващите 30 дни ще трябва да изпълня ангажимента, който съм поел към премиера, и затова не участвах в изборите", заяви министърът. Той посочи, че язовирите са с 65 процента по-пълни от преди. "Разбира се природата беше изключително благосклонна, най-вече към Черноморието, но и ние взехме мерки, като намалихме всички загуби и спряхме няколко ВЕЦ-а.", каза още Димитров.