Елиана Масева: Скандалът в МВР се задълбочава необратимо
Елиана Масева: Скандалът в МВР се задълбочава необратимо / снимка: Sofia Photo Agency
Скандалът в МВР се задълбочава необратимо, каза в „Денят” на Дарик депутатът от ДСБ и зам.-председател на ПГ на партията Елиана Масева. Процесът не може да се приеме като оздравителен, каза тя. Това, което се случва е симптоматика на антидържавна политика. Ето какво още каза Масева за Дарик:

Процесът в МВР не е оздравителен процес. Не са извършени никакви промени освен това, че се разприказваха генерали, че достигнаха сведения за изтичане на информация за безконтролна дейност в министерството по отношение на информационните системи, архивната дейност, за нерегламентирани контакти на самия министър, за разработки, в които той фигурира под псевдоними Запалката. Това, че министър-председателят отлага вземането на решения и се допитва до висшия орган на своята партия още повече укрепва в опозицията, и особено в ДСБ, нашето съмнение, че това управление и тази тройна коалиция има сили д продължи напред и че действителност е вредна за интересите на България. Не може съдбата на МВР да е в ръцете на висшия партиен орган на БСП. И това, което каза г-н Танов, аз ще си позволя не да цитирам стенограмата, а да заявя, че той никога не е споменавал кой е този Алексей Петров и само хора, зависими от държавна сигурност, биха могли да се досетят. Никога не е употребявал термин сътрудник или близък до МВР. Цялата тази информация е предадена на главния прокурор.

Не знам какво трябва да се случи в тази държава, за да покаже министър-председателят и това правителство, че не са зависими хора. Това, което сега се отчита като най-голяма слабост за министър-председателя на България е това е, че той е зависим човек, и че не може да взима решения, които са в интерес на държавата.

Скандалът тръгна от нерегламентирани действия на представители на опозицията, каза в „Денят” на Дарик депутатът от БСП и зам.-председател на ПГ на Коалиция за България Георги Юруков. Според него действията на Атанас Атанасов не са държавнически.

“Ако се установи какъвто и да е грях на министър Петков, неговият път е един единствен - оставка или промяна съгласно инициативата на министър-председателя”, каза още Юруков.

По думите му има оперативен път, по които вървят разработките и ако казаното от Ваньо Танов е вярно, това означава, че има следа.

Г-н Ваньо Танов замеси Петко Сертов и министър-председателя в тоталното си объркване и в опита си да излезе по някакъв начин чист от този скандал, той е готов да замеси и Светия синод дори, смята още Юруков. По никакъв начин не може да се направи извод за неговото внушение, след като той шест месеца по-рано е напуснал службата като ръководител на ГДБОП, добави още Юруков.

Всички видяхме стенограмата, дума по дума, какво е казано от всички народни представители, но информацията там е класифицирана, допълни заместник-председателят на “Коалиция за България”.