Станишев знаел за скандала с Иван Иванов от ноември 2007-ма?
Станишев знаел за скандала с Иван Иванов от ноември 2007-ма? / Sofia Photo Agency
Вътрешният министър Румен Петков и главният секретар Валентин Петров още през ноември са знаели за случая Иван Иванов, твърди в интервю за Дарик бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов. Това по неговите думи е лесно доказуемо.

Според Танов премиерът Станишев е трябвало да бъде уведомен за случая. Ваньо Танов не изключи възможността стенограмата от заседанието на парламентарната вътрешна комисия да е флшифицирана.

Ето какво каза Танов пред Дарик:

Казвате, че още от ноември главният секретар и Румен Петков са знаели за случая Иван Иванов, по-какъв начин разбраха те за този случай?

Такава е процедурата в МВР. Единият път, ясно съм го обяснил, е от ДОТИ, службата която експлоатират, другият път – от тези, които са заявители на това мероприятие, независимо на кое лице се води картата. В края на краищата постъпва информация, която е за престъпни деяния от заместник-шеф на НСБОП, нормалната процедура при такъв случай е задължителното предоставяне на тези материали на прокуратурата. Тази карта да е с разрешение на името на Иван Иванов да бъде експлатирано мероприятие и тези материали да бъдат унищожени, защото те нямат процесуална стойност и точно за пет дена щеше да има доказателства, че Иван Иванов е примерно служител, който изнася информация, който обслужва сенчестия бизнес и т.н. Затова казвам, че е направено точно обратното и не може това да се нарича оздравителен процес. Нещо, което си искал да го прикриеш и когато е излязло на яве, си жертвал даден човек, това не може да бъде оздравителен процес.

Подозирате ли, че след като Станишев заема тази позиция и той е знаел от преди време за случая Иван Иванов?

Това е мое убеждение. По принцип знам как трябва да вървят нещата и би трябвало да му е докладвано, особено когато се касаеше за кандидатурата на Валентин Петров за главен секретар и ако е имало такава информация, тя би трябвало да е докладвана.

Цялото интервю четете тук.