ДСБ с трима фаворити сред номинираните за кандидат-президент на РБ
ДСБ с трима фаворити сред номинираните за кандидат-президент на РБ / БГНЕС
ДСБ с трима фаворити сред номинираните за кандидат-президент на РБ
89095
ДСБ с трима фаворити сред номинираните за кандидат-президент на РБ
ДСБ с трима фаворити сред номинираните за кандидат-президент на РБ
  • ДСБ с трима фаворити сред номинираните за кандидат-президент на РБ
  • ДСБ с трима фаворити сред номинираните за кандидат-президент на РБ

Трима фаворити има ДСБ сред обсъжданите от Реформаторския блок номинации за кандидат-президент. Това са Трайчо Трайков, Гроздан Караджов и проф. Велислав Минеков. И тримата са заявили, че не биха се съгласили да бъдат вицепрезиденти в двойка с кандидат на ГЕРБ.

Кандидатът на Движение „България на гражданите" проф. Минеков е поставил като условие за своето участие в кандидатпрезидентската кампания Реформаторският блок да се разграничи от правителството. От ДСБ са категорични, че кандидатът на реформаторите трябва да е опозиционен на правителството.

Ген. Гяуров се отказа от надпреварата за кандидат-президент на РБ

Лидерът на ДСБ Радан Кънев съобщи, че след вътрешното изслушване на номинираните от РБ кандидати за президент, от Демократи за силна България имат трима фаворити. "Реформаторският блок има на практика три силни, равностойни граждански кандидатури, като и трите са с много ясно изразен опозиционен профил. Имам предвид Караджов, Трайков и Минеков. И тримата кандидати, които според нас са реалистични кандидатури категорично отхвърлиха възможността да бъдат вицепрезиденти в двойка с ГЕРБ", каза Кънев.

Кунева: Кандидатите за президент на РБ са с ясна евроатлантическа ориентация

ДСБ подкрепят изцяло поставеното от кандидата на ДБГ проф. Минеков условие за участието му в предизборната кампания, а именно блокът да се разграничи от правителството, заяви зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов. "Адмирираме това негово искане и останахме с впечатление - нямаше никаква друга реакция от другите партии - че те също биха се присъединили към този апел. И това е важно за консолидацията на блока, тоест да излезем на тези президентски избори с кандидат, който е опозиционно настроен към правителството", каза Атанасов.

ДСБ излезе с позиция, в която изразява загриженост от непоследователните позиции и послания на българското правителство в настоящата международна ситуация, в която страната ни е изправена пред сериозни рискове и доминиращ агресивен натиск от страна на Русия и Турция.

Според Радан Кънев е обезпокоително в такъв момент българската политика да се изразява в едностранни жестове към авторитарните режими в Анкара и Москва. За пример той даде случая с Абдуллах Бююк.

РБ иска изслушване на Бъчварова в НС заради предаването на Бююк на Турция

Кънев настоя още за ангажимент на НАТО за охрана на българо-турската граница по реда, по който тази охрана се прилага между Турция и Гърция.

Казусът „АЕЦ Белене" и присъдата срещу България трябва да бъдат поставени в европейски контекст, заяви Радан Кънев. Според него е необходимо съдействие от Европейската комисия в рамките на преговорите с Москва, за да се осигури разрешение от руската страна за продажба на ядрения реактор на трета страна.

ДСБ подкрепят искането за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Ако бъде свикан, те ще поставят въпроса за засилване на държавния контрол върху вероизповеданията и религиозното обучение и финансирането на религиозните институции.