РБ иска изслушване на Бъчварова в НС заради предаването на Бююк на Турция
РБ иска изслушване на Бъчварова в НС заради предаването на Бююк на Турция / netinfo

Реформаторският блок изказва несъгласие с нарушаването на основни принципи, които са водещи за коалицията - върховенството на закона и евроатлантическата ориентация на страната. Това се посочва в декларация на Изпълнителния съвет на формацията.

България върнала Бююк на Турция заради липсата на валидни документи

Предаването на чуждестранен гражданин на турските власти от миналата седмица е знак за погазването на тези принципи, залегнали включително и в Програмата на правителството за стабилно развитие на България, се казва в текста по повод отвеждането от страната на Абдуллах Бююк.

Адвокат: Предаването на Бююк прилича на отвличане (ВИДЕО)

"Опасността от мигрантска криза не може да бъде предмет на двустранни договорки само между България и Турция. При променената политическа обстановка и засиления мигрантски натиск на българската граница е необходима общоевропейска позиция за бежанската криза, която защитава интересите на държавите на първа линия - България и Гърция", смятат реформаторите.

Омбудсманът скочи срещу незабавното експулсиране на Абдуллах Бююк

От коалицията искат изслушване в пленарна зала на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова още в първите дни на новата сесия на 43-тото Народно събрание и държат да получат гаранция, че "подобни казуси няма да бъдат допускани отново от МВР", а Бъчварова да обясни пред депутатите "мотивите, с които ведомството й погазва върховенството на закона".