Ген. Гяуров се отказа от надпреварата за кандидат-президент на РБ
Ген. Гяуров се отказа от надпреварата за кандидат-президент на РБ / Sofia Photo Agency, архив
Ген. Гяуров се отказа от надпреварата за кандидат-президент на РБ
89078
Ген. Гяуров се отказа от надпреварата за кандидат-президент на РБ
Ген. Гяуров се отказа от надпреварата за кандидат-президент на РБ
  • Ген. Гяуров се отказа от надпреварата за кандидат-президент на РБ
  • Ген. Гяуров се отказа от надпреварата за кандидат-президент на РБ

Пет останаха номинациите за кандидат-президент на Реформаторския блок. Двама от първоначално посочените като претенденти за кандидати за държавен глава се отказаха - проф. Огнян Герджиков и Димо Гяуров. Корман Исмаилов пък не присъства на изслушването на номинираните, което реформаторите проведоха на 16 август. Така бяха изслушани проф. Велислав Минеков, Гроздан Караджов, ген. Съби Събев и Трайчо Трайков.

Националният съвет на РБ започна изслушването на номинираните за кандидат-президент с проф. Велислав Минеков и Гроздан Караджов. Но те не коментираха как е преминало събеседването.

Първият списък: между седем ще избират реформаторите за кандидат-президент

Димо Гяуров обаче обяви намерението си да се откаже от съревнованието, с което стана вторият претендент, решил да не участва в президентската надпревара след проф. Огнян Герджиков.

Гяуров каза, че вижда концепцията за излъчване на десен кандидат за държавен глава различно: "Бих направил отворени предварителни избори с възможността да бъдат издигани кандидатури не само на отделните партии от Блока, а на всички формации, участващи в гражданското общество, и тогава би се ангажирала подкрепата не само на тези 200 000-300 000 гласа, с които блокът разполага, а на всички онези 500 000 или 600 000 души, потенциално десни хора, които през последните години не отиват да гласуват на избори. И понеже аз съм свикнал да участвам в състезание за победа, а не за присъствие на олимпийския принцип, няма как да бъда кандидат", каза Гяуров.

Ген. Съби Събев обясни, че личната му мотивация се дължи на "жеста към генералитета": "Както ви е добре известно, малко се използва потенциалът, който притежава запасното войнство в това отношение, а там има сериозна експертиза и опит - организационен и всякакъв за заемане на висши държавни постове. В много държави - например във Франция на всеки запасен генерал му се предлага позиция в държавната администрация. При нас това е оставено настрана".

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков продължава в надпреварата, въпреки че изрази надежди за кандидат с по-добри качества. "Предпочитам да не съм аз този човек, защото много искам да изберем президент с много по-добри качества от моите. Наистина много го искам, дори да не е в този списък. Защото за хора като мен президентската институция не представлява мечтан стил на живот или връх на професионалната кариера, но от човека, който ще бъде на това място, зависи какви ще са житейските перспективи на нас, децата ни, внуците ни", каза той.

Кунева: Кандидатите за президент на РБ са с ясна евроатлантическа ориентация

Председателят на предизборния щаб на РБ Найден Зеленогорски обясни, че след изслушването на претендентите за кандидат-президент на коалицията днес, се очакват резултатите от социологическите проучвания сред членовете на блока и ще се търси механизъм за вземане на решение и излъчване на кандидатура за държавен глава.