/ iStock/Getty Images
Следващата седмица ДПС ще поиска изслушване на финансовия и на икономическия министри във връзка с прилагането на списъците по закона "Магнитски" у нас. На основата на кой български закон са направени те на територията на България, ще питат от движението, заяви от името на парламентарната група зам.-председателят ѝ Йордан Цонев.

"Къде в закона"Магнитски" е принципът за невинност до доказване на противното, къде са изнасянията на доказателствата за вина, къде е защитата в това дамгосване, аргументира той искането за изслушване. Партньорите от САЩ могат да си приемат каквито искат закони, но защо и кой позволява на българското правителство да пренася законодателството на САЩ на българска територия, след като не е пренесено на европейска", коментира Цонев.

Той декларира, че ПГ на ДПС ще участва във всякакви консултации и диалог, включително и за съдебната реформа. "По отношение на съдебната реформа се "отварят" две теми - искаме ли независима съдебна власт или зависима, но не от българската държава", посочи Йордан Цонев.

"Второ, ако искаме да говорим кой уронва престижа на съдебната власт, къде е тук разговорът за Лозан Панов /председател на ВКС/, той не урони ли престижа на съдебната власт, не е ли политически ангажиран, не участва ли в политически форуми, не е ли страна в политическия процес, въпреки изричната забрана", категоричен беше Цонев.

Реакцията на ДПС идва в отговор на декларацията на "Демократична България", в която председателят на групата Христо Иванов настоя за публичност на ВСС при разглеждането на искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Той анонсира и намерението да организират публична дискусия по съдебната реформа с участието на всички парламентарни групи, които желаят да се включат.
БТА