/ БТА
Депутатите създадоха временна анкетна комисия "Росенец"
Депутатите създадоха Временна анкетна комисия за "Росенец. Предложението за комисията бе внесено от "Демократична България".

"За" създаването на комисията гласуваха 193 народни представители, "против" - 1 и "въздържали се"- 12. Комисията се създава за срок от три месеца. Неин председател ще бъде Калоян Янков от "Демократична България". Заместник-председател на комисията ще бъде Светослав Колев от "Изправи се БГ! Ние идваме!

Преди да се стигне до гласуването обаче, депутатите от "Демократична България" и ДПС влязоха в задочен спор за временната парламентарна комисия, която да разследва евентуални незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на "Росенец".

ДПС поискаха обхватът на комисията да бъде разширен и да включи и нарушения по Закона за устройство на територията на полуостров "Буджака". Те обвиниха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов в лицемерие и двойни стандарти.

ДПС с въпрос към екоминистъра за застрояването на полуостров Буджака

От своя страна Иванов репликира Йордан Цонев от ДПС и обеща, че ако от Движението за права и свободи внесат предложение да се направи отделна комисия специално за Буджака, то "Демократична България" ще гласуват "за" създаването ѝ.

"Росенец е специален символ за българите. Това е онази точка, от която България започна да се променя и българските граждани казаха „Стига“. По думите ѝ преди малко повече от година именно Росенец и освобождаването на плажа около него е отприщил протестите на промяната, заяви Антоанета Цонева от "Демократична България".

Тома Биков от ГЕРБ обяви, че биха подкрепили и двете комисии. "Как партиите на промяната от 3 на 5? Още малко и ще отидете да се консултирате. Преди няколко дни не беше възможно това. Вие сте новото статукво", коментира той.

Крум Зарков от "БСП за България" също заяви, че ще подкрепят и двете комисии, ако се внесат отделно, тъй като не трябва да се смесват, защото по думите му ще се получи размиване и отклоняване на вниманието. И допълни, че ГЕРБ не трябва да коментират темата, защото "безобразията" са се случили по времето на тяхното на управление.