/ Дарик Варна, архив
74% от българите не смятат, че въвеждане на допълнително здравно застраховане, каквато е идеята на здравните власти, ще спре необходимостта от доплащане за лечение от страна на българския пациент.

Догодина бюджетът за здраве ще се увеличи с около 490 млн. лева

Оказва се, че българите са скептични към основните идеи на здравната реформа, показва проучване на Галъп, представено днес. 18% смятат, че втора вноска от 12 лв. при частен застраховател ще спре доплащанията, а 8% се колебаят.
 

Галъп


Сред другите заключения е също, че клиниките по кардиохирургия са разпределени у нас крайно неравномерно. Сърдечните операции в последната година са осъществени в 10 болници, шест от които са разположени в София.

Ананиев се ангажира да търси консенсус за реформата в здравната система

Неравномерен е и обемът на дейностите в отделните клиники. Ако някои от тях са осъществили само една операция по клинична пътека в рамките на година, то при други този брой надминава 1000.
 

Галъп


Предложението Фондът за лечение за деца да премине към Здравната каса получава 58% одобрение сред обществото. Най-негативно е оценена идеята всяка болница да има свои собствени цени за услугите, които ще се покриват от Касата, а ако лечението на пациента е по-скъпо, той да доплаща разликата - отчетливо мнозинство от 71% от интервюираните не одобряват това предложение.

Данните са от проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено в периода между 26 октомври и 2 ноември сред 800 души на възраст над 18 години.