/ лекар болница / ThinkStock/Getty Images
Въпреки резервите и опасенията на лекари, пациенти и болнични директори, новият закон за бюджета на здравната каса, в който ресорният министър Кирил Ананиев е заложил част от реформата в сектора, бе приет на първо четене от парламентарните комисии по бюджет и по здравеопазване с 13 гласа за и 8 против. Недоволството се породи не от размера на парите за здраве, предвиден в закона, а от промените, които са заложени в заключителните разпоредби на документа. Част от тях предвиждат болници да се разкриват след решение на Народното събрание, Фондът за лечение на деца да се закрие и функциите му да изземе здравната каса, както и да се обединят агенциите по трансплантация и "медицински одит".

Парламентът ще заседава извънредно на 6 ноември
 
Срещу реформите на Ананиев се обявиха от БСП и ДПС, както и редица пациентски организации, общопрактикуващи лекари и директори на болници.
 
„Тази порочна практика през закона за бюджета НЗОК да се променят 1,2,3, 10 закона трябва да бъде прекратена“, каза Любомир Киров от Сдружението на общопрактикуващите лекари.
 
Не можем да имаме доверие на добра дума, че ще се правят някакви хубави и красиви неща, при положение че дори пациентите вътре са споменати като обекти на здравната система, които щели да си имат достъп до здравното досие. Как ще се гарантира техният интерес. Съжаляваме, но не можем да подкрепим подобни промени в законодателството“, допълни д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Кабинетът одобри трите бюджетни закона за 2019 г.
 
Десетки закони се променят със заключителните разпоредби на Закона за бюджета на касата, единодушни са проф. Георги Михайлов от БСП и д-р Нигяр Джафер от ДПС.
 
„По отношение на абсурдните предложения да зависи от Министерския съвет разкриването на конкретна лечебна дейност в лечебно заведение и от Народното събрание, не бива това да бъде разрешавано“, каза Михайлов.
 
„Смятаме, че не просто е сбъркана философията, че е порочно законодателството и процедурите, които прилагате. Смятаме, че искате да смачкате дебата. Просто използвате късата писта, за да избегнете истинския дебат“, допълни Нигяр Джафер от ДПС.
 
Законът беше приет на първо четене от двете комисии, но здравният министър Кирил Ананиев остана изненадан от негативните реакции. Особено тези срещу намерението Фондът за лечение на деца да бъде закрит:
 
„Аз мисля, че това е нещо, което трябваше най-много да ни подкрепите. Надявам се да съм достатъчно убедителен, за да разберете каква е била нашата идея, когато сме предложили тези неща“, каза министър Ананиев.