/ БГНЕС
Кабинетът одобри трите бюджетни закона за 2019 г.
99453
Кабинетът одобри трите бюджетни закона за 2019 г.
  • Кабинетът одобри трите бюджетни закона за 2019 г.
Правителството одобри проектобюджета за следващата година и проектобюджетите на здравната каса и държавното обществено осигуряване. Предвижда се от 2019 година максималният осигурителен доход да се вдигне от 2600 на 3000 лева. Минималната работна заплата ще се повиши до 560 лева. А от юли догодина пенсиите ще се увеличат с 5,7 на сто, според сметките на правителството.
 
От средата на 2019 г. таванът на пенсиите ще се повиши от 910 на 1200 лева. Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводители от 350 на 560 лева. Заплатите в държавната администрация ще се повишат с 10 на сто от следващата година. С 20 процента ще скочат възнагражденията на учителите според предложенията на управляващите. Хора в пенсионна възраст няма да имат възможност да работят в държавната администрация, с изключение на МВР и отбраната.

Бюджетът за догодина е един от най-амбициозните от началото на Прехода, смята Борисов

Бюджет правителство
БГНЕС

Според министъра на финансите Владислав Горанов: "Логиката е житейски проста - има достатъчно млади хора, които трябва да минат през държавната администрация и да полагат труд в нея. Докато хората, които са придобили вече право на пенсия, ако преценят, че искат да продължават да полагат труд, биха могли да го направят в реалния сектор извън държавната администрация".
 
Държавата възнамерява да изтегли нов дълг, който ще използва за покриване на стари задължения. Парите за майчинство през втората година остават замразени в размер на 380 лева. Обезщетението за безработица на ден остава 9 лева и тази година, предлага правителството за следващата година. За догодина е заложен бюджетен дефицит от 600 милиона лева.

Пламен Димитров: Бюджетът за следващата година е добър

Бюджет правителство
БГНЕС

Допълнително ще бъдат отпуснати 150 милиона лева за децата с увреждания. За първи път от 2019 година ще се предоставя пенсия на деца с починал родител в размер на 115 лева, за което са заделени 7 милиона лева, реши правителството.
 
По време на извънредното заседание на кабинета премиерът Бойко Борисов защити предложените параметри на бюджетните закони: "Тези, които са срещу сегашното управление, на практика са и срещу устойчивото развитие на икономиката и обществото в България. Или както казва Горанов, когато цифрите говорят и най-големите критици би трябвало да се съобразят. Не че им казвам да запазят "радиомълчание", просто да говорят и те в цифри".